Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Auto Trader

Undersökning: Så blir bilen 2050

Bilen och bilismen är nu inne i en omvälvande fas men hur ser det ut om 30 år? En brittisk undersökning parar expertis, historik och drömmar för att ge oss svaret.

En självkörande eldriven kapsel utan konventionella stolar och med digital lack som kan skiftas med ett fingertryck. En plats där de åkande vilar, utövar Yoga eller till och med sover i. Ja, där har du bilen om 30 år enligt en ny undersökning gjord av Auto Trader, Storbritanniens främsta digitala försäljningsplats för fordon.

Till sin hjälp har man haft futuristen, eller siaren om man så vill, Tom Cheesewright och data från 2 142 kunder. Trender har analyserats liksom områden som påverkar marknaden som miljö, ekonomi, befolkning, demografi, politik och sociala trender.

Foto: Auto Trader

Enligt Auto Trader kommer det slutgiltiga skiftet till eldrift ske 2030-2035 medan den helt självkörande bilen kommer tidigast 2040. Räckvidden för eldrivna bilar kommer då att vara över 160 mil och de kommer att kunna köras en hel dag innan det är dags att ladda batterierna.

LÄS MER: Så bra är bilarnas självkörande system

Rent visuellt kommer bilarna ha glastak, likt en bubbla, och ge en 360-graders vy för de åkande. Grunden kommer att vara av ”skateboardtyp” en trend vi ser redan nu. Dörrarna kommer att vara av skjut- eller måsvingetyp. De åkande kommer att färdas ansikte mot ansikte.

Servicen av bilarna kommer att vara i stort sett automatiserad med robotar som sköter däck, vätskor, karosspaneler och batteribyten. Bara de mer komplexa ingreppen kommer att göras av människor.

Bilarna ska finnas i en rad olika utförande anpassade för singel- eller gruppresor och kopplade till olika typer av sociala nätverk och erbjuder såväl familjeträffar som kärleksmöten.

Foto: Auto Trader

Vad tycker då de ”vanliga” människorna i undersökningen om allt detta? 30 procent överväger ett elbilsköp – om bilarna blir billigare. När det kommer till självkörande bilar är dock åsikterna inte lika samstämmiga. 27 procent litar inte på tekniken, 25 procent vill ha den om den fungerar medan 24 procent inte vill veta av den alls.

LÄS MER: Fler undersökningar

Även uppfattningen om vad man ska göra i en självkörande bil skiljer sig även om 24 procent svarar att de vill ta igen förlorad sömn. 22 procent vill läsa en bok, 19 procent kolla på film, 17 procent jobba och lika många bara umgås. 16 procent spela spel, 13 procent ha förfest innan en utekväll och tio procent ha sex. Bara fyra procent vill syssla med tidigare nämnda yoga.

Foto: Auto Trader

Auto Trader understryker att det alltid är lättare peka ut vad som ska hända än när det kommer att ske. Många faktorer kan bromsa eller accelerera skeenden.

Hela undersökningen går att läsa här.