Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Visuella förändringar i samband med uppdateringen av Tesla Model 3. En facelift, helt enkelt.Visuella förändringar i samband med uppdateringen av Tesla Model 3. En facelift, helt enkelt.Visuella förändringar i samband med uppdateringen av Tesla Model 3. En facelift, helt enkelt.
1 AV 2
2 AV 2
Visuella förändringar i samband med uppdateringen av Tesla Model 3. En facelift, helt enkelt.
Foto: Tesla

Uppdaterade Tesla Model 3 officiell

Att en uppdatering har varit på gång vet vi. Nu visar Tesla den nya versionen av Model 3, och uppdateringen är mer omfattande än vanligt hos märket.

Redan i april började det dyka upp läckta bilder på en uppdaterad Tesla Model 3. Modellen som hängt med i sex år och sålts i drygt två miljoner exemplar fräschas nu upp, och får funktioner från de dyrare syskonen.
Det mest uppenbara syns i fronten där Model 3 har fått rakare linjer med ny stötfångare och helt andra strålkastare. Även bak har lamporna fått ny utformning där man i princip plockat bort det grå partiet i mitten. Medan de tidigare var delade så är de nya en sektion, alltså följer de med bagagluckan när den öppnas. Uppdateringen är med Tesla-mått mätt ganska omfattande. När Model S och X uppdaterades var förändringarna inte alls lika stora. 

Utöver det mest uppenbara exteriört kommer Model 3 nu även med två nya färger, nya fälgar som ska ha bättre aerodynamik och däck som ska ge lägre ljudnivå samt längre räckvidd. Enligt Teslas hemsida ett par mil längre än tidigare version.

Den grå delen som tidigare huserade backljus är nu borta.Den grå delen som tidigare huserade backljus är nu borta.Den grå delen som tidigare huserade backljus är nu borta.
Den tidigare underbettsliknande stötfångaren har nu rakare linjer.Den tidigare underbettsliknande stötfångaren har nu rakare linjer.Den tidigare underbettsliknande stötfångaren har nu rakare linjer.
Slimmade strålkastare i fronten.Slimmade strålkastare i fronten.Slimmade strålkastare i fronten.
1 AV 5
Den grå delen som tidigare huserade backljus är nu borta.
Foto: Tesla
2 AV 5
Den tidigare underbettsliknande stötfångaren har nu rakare linjer.
Foto: Tesla
3 AV 5
Slimmade strålkastare i fronten.
Foto: Tesla
4 AV 5
Foto: Tesla
5 AV 5
Foto: Tesla

Invändigt ska man ha sett över materialval med bland annat detaljer av textil och riktig aluminium i stället för plast. Stolarna är nu även ventilerade, mittkonsolen har något förändrad utformning och den stora skärmen känns nu större. Det senare är dock en synvilla då ramen runt den i stället blivit tunnare.
Helt nytt är ratten vars ekrar är välfyllda med knappar, likt den kritiserade yoke-ratten i Model S, vilket beror på att Tesla plockat bort spakarna framför ratten. Därför måste man nu styra blinkers med knappar på ratten. Detta är en del i att göra Model 3 billigare att tillverka vilket vi rapporterade om i november förra året. Då sades det även att yoke-ratten skulle komma till trean, men i nuläget är rattkringlan av konventionell typ. Kanske kan den komma längre fram. Växling sköter bilen helt själv och ska känna av åt vilket håll du vill köra, likt Model S och X.

Skärmen ser bara större ut tack vare en tunnare ram.Skärmen ser bara större ut tack vare en tunnare ram.Skärmen ser bara större ut tack vare en tunnare ram.
Bak finns mugghållare och USB-uttag med bra drag.Bak finns mugghållare och USB-uttag med bra drag.Bak finns mugghållare och USB-uttag med bra drag.
Skärmen mäter 8 tum.Skärmen mäter 8 tum.Skärmen mäter 8 tum.
Dubbla trådlösa laddare till telefon, liksom tidigare.Dubbla trådlösa laddare till telefon, liksom tidigare.Dubbla trådlösa laddare till telefon, liksom tidigare.
De två nya färgerna. Ultra red och stealth grey.De två nya färgerna. Ultra red och stealth grey.De två nya färgerna. Ultra red och stealth grey.
1 AV 5
Skärmen ser bara större ut tack vare en tunnare ram.
Foto: Tesla
2 AV 5
Bak finns mugghållare och USB-uttag med bra drag.
Foto: Tesla
3 AV 5
Skärmen mäter 8 tum.
Foto: Tesla
4 AV 5
Dubbla trådlösa laddare till telefon, liksom tidigare.
Foto: Tesla
5 AV 5
De två nya färgerna. Ultra red och stealth grey.
Foto: Tesla

Ytterligare en sak med inspiration från Model S är att de i baksätet nu också får en egen skärm, 8 tum, att peka på. Placerad i mittkonsolen mellan stolarna, kan den styra ventilation och ge underhållning. Här finns även två USB-C-uttag, ett där fram, som ger hela 65 watt. Tillräckligt för att bland annat ladda en bärbar dator. 

Tesla ska även ha förbättrat komforten med saker som akustikglas runtom hela kupén, bättre fjädringsbussningar, packningar och mer ljudisolering. I kupén finns nu även stämningsbelysning.
De har även uppdaterat ljudsystemet, som om du väljer Long Range-versionen har 17 högtalare, två subwoofers och två förstärkare. Standardversionen får nöja sig med nio högtalare och en subwoofer med förstärkare.

Uppdaterade Tesla Model 3 kommer att börja levereras i slutet av oktober. Standard Range med bakhjulsdrift kostar från 519 170 kronor, Long Range-versionen startar på 609 170 kronor. Vill du ha någon av de nya färgerna kostar det hela 23 000 kronor extra.