Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

USA:s militär hoppas på bränslecellsbilens många fördelar

Utvecklingen av alternativa framdrivningssätt har kommit så långt att amerikanska militären tillsammans med General Motors väljer att testa en bränslecellsdriven Chevrolet Colorado.

När vi ser militärfordon ser vi oftast dieseldrivna saker med en rejäl portion råstyrka, exempelvis amerikanska militärens Humvee som har stora V8-dieselmotorer på över sex liter. Bra med kraft, men knappast snälla mot miljön och definitivt inte tysta.

Den amerikanska armén är dock öppna för alternativa drivmedel och tillsammans med General Motors är det bränslecellsbilen som de just nu tittar på. GM är i tagen med att utveckla Chevrolet Colorado ZH2, en bränslecellspickup som är tänkt att vara färdig och redo för militära testuppdrag under 2017.

Inga exakta tekniska specifikationer levereras i dagsläget, däremot berättar amerikanerna vad de väntas få ut av bränslecellsbilen. Bland annat nämner de en fiffig finess där ”bränslecellen kan lyftas av” och föras bort från bilen för att agera kraftkälla någon annanstans där det inte finns tillgång till elektricitet.

Andra fördelar som amerikanska armén hoppas kunna dra nytta av hos en bränslecellsbil är drivlinans tysthet (som en elbil) som ger möjligheten till spaningsuppdrag i smyg, lägre värmeutveckling vilket ska göra den mer svårupptäckt med exempelvis värmekameror, och elmotorernas höga vridmoment redan från stillastående som de tänker sig ger bilen ännu bättre terrängegenskaper. Dessutom släpper en bränslecellsbil endast ut vatten som avgaser, vatten som är tänkt att återanvändas i olika situationer ute på fältet.

– Alla dessa fördelar fick oss att vilja undersöka denna teknik ytterligare, säger Paul Rogers som är chef för U.S. Army Tank Automotive Research Development and Engineering Center (TARDEC).