Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Utan bonus skulle varannan rata elbil

Att bonusen på 70 000 kronor är avgörande för elbilsköparna råder det ingen tvekan om. Sedan i somras betalas inte längre någon bonus ut för elbilar med en prislapp som överstiger 700 000 kronor och redan nästa år sänks bonusen från 70 000 till 50 000 kronor.

Sedan den 8 juli i år betalas inte längre någon bonus ut till de som har köpt en elbil för över 700 000 kronor och från första januari 2023 så sänks bonusen med 20 000 kronor till 50 000 kronor totalt för en elbil. Så här i valtider har dessutom flera partier visat intresse för att avskaffa bonusen helt på sikt. Så hur ställer sig bilköparna till ett köp av elbil utan möjlighet till bonus? Kvdbil gav Sifo i uppgift att ta reda på den saken, under perioden 16-19 mars i år intervjuades 1 145 personer i åldrar mellan 18 och 79 år.

Svaren från undersökningen är rätt tydliga även om de skiljer sig åt en del demografiskt. De mest negativt inställda till att köpa en elbil är de som befinner sig i åldersspannet 56-79 år vilka stod för 59 procent. Därefter kommer de som fortfarande kör en fossilt driven bil. 52 procent skulle inte kunna tänka sig att köpa en elbil om möjligheten att få bonus försvinner.

Elbilar, elbilar, elbilar... bilden är från vårt stora elbilstest hösten 2021 som du hittar längst ned i denna artikel.Elbilar, elbilar, elbilar... bilden är från vårt stora elbilstest hösten 2021 som du hittar längst ned i denna artikel.Elbilar, elbilar, elbilar... bilden är från vårt stora elbilstest hösten 2021 som du hittar längst ned i denna artikel.
Elbilar, elbilar, elbilar... bilden är från vårt stora elbilstest hösten 2021 som du hittar längst ned i denna artikel. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

– Jag vill inte ta ställning för om elbilsköpet ska fortsätta att subventioneras och i så fall vad bonusen ska ligga på, men jag kan konstatera att bonusen alltjämt är ett viktigt incitament för många att ens överväga elbil. Om vi inte bara ska upprätthålla takten i omställningen utan också accelerera så är det otroligt viktigt att utfasningen sker i balans med marknaden, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

De som redan har en elbil var inte alls lika negativa. Hela 77 procent av de tillfrågade kan tänka sig att köpa en elbil utan bonus medan 12 procent av elbilsägarna inte skulle köpa en elbil utan möjlighet till bonus. 11 procent visste inte hur de skulle göra. Den yngre skaran mellan 18 och 34 år var mestadels positiva och 38 procent skulle köpa en elbil medan 37 procent av de tillfrågade inte skulle göra det.

När det gäller totalen så säger 30 procent att de ändå kan tänka sig att köpa en elbil utan bonus, hela 47 procent säger blankt nej och 23 procent vet inte hur de skulle ställa sig till ett köp av elbil utan miljöbonus. Tar man med inkomst i beräkningarna så svarade 52 procent av de som tjänar upp till 25 000 kronor/månad att de inte skulle köpa en elbil, för de som tjänar över 35 000 kronor per månad var siffran i stället 41 procent.