Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Olyckan på bilden är en annan än de som nämns i artikeln.
Olyckan på bilden är en annan än de som nämns i artikeln.
Olyckan på bilden är en annan än de som nämns i artikeln.
Olyckan på bilden är en annan än de som nämns i artikeln. Foto: CanadianPhotographer56 / Shutterstock

Utökad utredning av dödsolyckor med Tesla

Amerikanska trafiksäkerhetsverket NHTSA utreder en ny dödsolycka i Kalifornien där tre personer omkom när en Tesla Model S körde in i en vägarbetsplats.

Med den senaste olyckan är över 30 trafikolyckor under utredning av amerikanska myndigheter där man misstänker att Tesla Autopilot har använts och orsakat olyckorna.
Olyckan inträffade söder om Los Angeles i Newport Beach när en Tesla Model S av årsmodell 2022 körde in i en vägarbetsplats. Tre personer i bilen omkom och tre arbetare skadades i olyckan. 

Sammantaget har 14 människor omkommit i de Tesla-olyckor som nu utreds. I tre av totalt 35 olyckor som utreds har man kunnat utesluta användande av Autopilot. Förutom olyckan 12 maj i Newport Beach ha trafiksäkerhetsverket NHTSA även öppnat en utredning av en krasch i april i Florida med en Tesla Model X. Den olyckan orsakade dock bara mindre skador.

Teslas assistanssystem har fått ökad uppmärksamhet i USA. I augusti skrev vi om att NHTSA utvärderar systemets eventuella oförmåga att upptäcka tidigare olyckor. Detta efter att olika Tesla sedan 2018 kört in i elva olycksplatser med stillastående bilar. Den utredningen är fortfarande inte klar. 

Tesla skriver på sin hemsida i USA att deras Autopilot låter bilen styra, accelerera och bromsa men förutsätter förarens övervakning, att systemet inte gör bilen självkörande.
Ändå är det ett sådant beteende som verkar uppmuntras. I USA låter Tesla över 100 000 kunder testa det som som Tesla kallar ”Full Self Driving”, samtidigt som man säger att ”Full Self Driving” inte gör bilen självkörande. 

Den uppenbara motsägelsen har kritiserats av många i USA som kallar idén att låta privatpersoner testa assistanssystem under utveckling både ansvarslös och farlig.