Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Varannan kan inte ladda elbil eller laddhybrid hemma

Enligt en undersökning utförd av Sifo saknar varannan person möjlighet att ladda en elbil eller laddhybrid hemma.

Andelen rena elbilar eller laddbara hybrider har under de senaste åren ökat explosionsartat i Sverige. I skrivande stund rullar strax under 100 000 laddbara bilar på våra vägar, 65 procent laddhybrider och 35 procent elbilar. Tillväxten under det senaste året har varit 48 procent.

Utbyggnaden av infrastruktur för laddning av bilarna pågår också men går inte fullt lika snabbt. I nuläget finns 9 171 publika laddpunkter i landet, med störst koncentration i de södra delarna. I län som Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland finns endast 902 laddpunkter totalt, en tredjedel så många som i Stockholm. Dessutom är alla laddpunkter inte kompatibla med alla märken och bilmodeller.

Oavsett hur många publika laddpunkter det finns i ditt närområde så det billigaste och smidigaste alternativet att kunna ladda bilen hemma. Enligt en undersökning utförd av Sifo på uppdag av KVD-bil visar det sig dock att varannan person inte har möjlighet till det. 51 procent av de tillfrågade. Endast en tredjedel, 32 procent, svarar att de kan ladda sin bil vid eller i närheten av sin bostad.

– Jag tror laddningsproblematiken kan göra att många drar sig för att köpa elbil. Hittills har det bästa plånboksargumentet för elbilar varit den låga milkostnaden, men på en del eftertraktade laddplatser kan det totala priset för laddning och parkering till och med överstiga kostnaden för bensin eller diesel. Att tanka på en laddstation är därför inget varaktigt alternativ till att tanka hemma, säger Madeleine Fritz på KVD-bil.

17 procent av de tillfrågade svarar att det inte vet om de kan ladda elbil eller laddhybrid hemma. Enligt Sifo intervjuades totalt 1 362 personer i åldern 18-79 år, varav 1 003 personer äger en elbil.