Världspremiär för Volta Zero – nya eldrivna lastbilen
Först kom Tesla och förändrade hur vi såg på eldrivna personbilar. Nu kommer Volta med den eldrivna lastbilen som byggts från grunden för batterier och elmotorer. "Vi vill skapa förändring nu direkt och komma ut på marknaden snabbt", säger medgrundaren till Volta Trucks, Carl-Magnus Norden till Teknikens Värld.
Lastbilar har sett mer eller mindre likadana ut de senaste 100 åren. Den stora hytten har byggts ovanpå eller bakom förbränningsmotorn och lastutrymmet har varit ett flak eller ett skåp bakom hytten.
När Carl-Magnus Norden, med erfarenhet från flera stora internationella affärsprojekt, såg hur Elon Musk kunde räkna in hundratusentals beställningar på elbilen Model 3 tändes en idé: det borde gå att bygga en helt ny typ av eldriven lastbil som inte behövde ta hänsyn till gamla sanningar.
När Carl-Magnus Norden och Volta Trucks vd Rob Fowler visade upp Volta Zero var det den första lastbilen vi sett som designats helt och hållet för eldrivna transporter i storstäder runtom i världen.
– Det har gått rekordsnabbt och jag vill påstå att ingen tidigare tagit fram en design och en prototyp lika snabbt och med så lite pengar, säger Carl-Magnus Norden till Teknikens Värld.
Volta Zero är en lastbil på 16 ton med en lastkapacitet på 8,6 ton. Bilen är närmare 9,5 meter lång och batteripaketen kan varieras från 160-200 kWh och battericellerna är av litiumjonfosfat-typ. Räckvidden på ett fulladdat batteri är mellan 15 och 20 mil, vilket ska räcka för transporter i innerstan. Skåpet rymmer 37,7 kubikmeter last och det ryms hela 16 lastpallar enligt EU-standarden på lastpallens storlek. Som första lastbil i världen ska Volta använda en ny typ av bakaxel där elmotorn placeras. Batteripaketet får plats under skåpet.
Men Volta Trucks handlar inte bara om energieffektiv och klimatvänlig eldrift.
– Vi vill också bygga den säkraste lastbilen, både för föraren och för andra trafikanter, berättar Carl-Magnus Norden.
LÄS OCKSÅ: Volvo Vera transporterar gods utan förare och utsläpp i Göteborgs hamn
Hytten har designats så att föraren sitter framför framaxeln och lågt. Därmed har föraren ett synfält på 220 grader och har lätt att få ögonkontakt med cyklister och gångtrafikanter. I flera storstäder i Europa är olyckor mellan lastbilar och oskyddade trafikanter ett stort problem. Volta vill också förbättra förarmiljön då föraren inte behöver klättra i och ur sin lastbil. Att förarstolen är placerad i mitten betyder också att föraren kan gå ut på trottoarsidan i stället för mitt i trafiken.
– Lastbilar har alltid designats för fjärrtrafik och det vill vi ändra på med den här lösningen, säger Carl-Magnus Norden.
Flera stora transport- och logistikföretag har visat intresse för Voltas nya lastbilar och i Skandinavien har Bring redan tecknat sig för de första lastbilarna.
– Städer som London och Paris inför inom några år förbud för dieseldrivna bilar att köra in i innerstaden. Där är intresset för eldrivna lastbilar enormt stort.
LÄS OCKSÅ: Förarlös lastbil får tillstånd att köra på allmän väg i Sverige
Volta Trucks ska köpa alla delar från underleverantörer och även köpa sammansättningen. Volta Trucks vill också bygga en servicetjänst där kunderna kan få hjälp med att ställa om från fossildrivna bilar till eldrivna.
– Vi köper inte tomter och bygger stora fabriker för vi vill snabbt komma ut på marknaden. Vi förstår också att många kunder har svårt att ställa om snabbt så det vill vi hjälpa dem med, säger Carl-Magnus Norden.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se