Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo EX90 kommer du att kunna se i skarpt utförande här på Teknikens Världs sajt. Vi sänder live från världspremiären.Volvo EX90 kommer du att kunna se i skarpt utförande här på Teknikens Världs sajt. Vi sänder live från världspremiären.Volvo EX90 kommer du att kunna se i skarpt utförande här på Teknikens Världs sajt. Vi sänder live från världspremiären.
1 AV 2
Direkt från avtäckningen av Volvo EX90
2 AV 2
Volvo EX90 kommer du att kunna se i skarpt utförande här på Teknikens Världs sajt. Vi sänder live från världspremiären.
Foto: Expressen Lifestyle & Volvo Cars

Världspremiär för Volvo EX90 i dag – vi sänder live

I dag är det dags – biltillverkaren Volvo Cars ska presentera helt nya elbilen EX90. Modellen är efterträdare till populära suven XC90 och är första Volvo-bil ut på nya plattformen SPA2.

Drygt åtta år efter presentationen av andra generationen XC90 riktas nu blickarna mot efterträdaren som tar ett ganska rejält kliv på flera plan. Bytet av modellbeteckning, till EX90, signalerar största förändringen, det vill säga att modellen blir enbart eldriven.
En annan stor nyhet är nyutvecklade SPA2-plattformen som är efterträdare till SPA-diton som har fungerat som bas till Volvos modeller S60, V60, XC60, S90, V90 och XC90.
EX90 är dock inte första bilmodell att presenteras med SPA2 som grund, först ut var Polestar 3 som hade världspremiär för en knapp månad sedan.

Volvo Cars har under några veckors tid släppt lite information och bilder (se bildgalleriet nedan) som ger oss en föraning om vad som komma skall. Bland annat presenterade vd Jim Rowan hur EX90 ska ta säkerheten, Volvos signum genom åren, till en helt ny nivå. Bilen, som inte ska byggas i Göteborg utan i South Carolina i USA, kommer att vara utrustad med kameror och sensorer av olika slag samt en LiDAR-enhet på taket som skannar av omgivningen runt bilen för att kunna assistera föraren och hjälpa till att undvika olyckor i betydligt högre utsträckning än tidigare Volvo-bilar.

Täckt front, precis som på Volvos tidigare elbilar.Täckt front, precis som på Volvos tidigare elbilar.Täckt front, precis som på Volvos tidigare elbilar.
Infällde dörrhandtag är en trend i elbilsvärlden. Volvo EX90 anammar den.Infällde dörrhandtag är en trend i elbilsvärlden. Volvo EX90 anammar den.Infällde dörrhandtag är en trend i elbilsvärlden. Volvo EX90 anammar den.
Fälgar med lågt luftmotstånd ska bidra till så lång räckvidd som möjligt.Fälgar med lågt luftmotstånd ska bidra till så lång räckvidd som möjligt.Fälgar med lågt luftmotstånd ska bidra till så lång räckvidd som möjligt.
LiDAR-enheten på taket som med extremt hög precision skannar av omgivningen för att hjälpa föraren med körningen.LiDAR-enheten på taket som med extremt hög precision skannar av omgivningen för att hjälpa föraren med körningen.LiDAR-enheten på taket som med extremt hög precision skannar av omgivningen för att hjälpa föraren med körningen.
Suddig bild från Volvo, men visst känns bilen väldigt mycket Volvo.Suddig bild från Volvo, men visst känns bilen väldigt mycket Volvo.Suddig bild från Volvo, men visst känns bilen väldigt mycket Volvo.
Suddig bild från Volvo, men visst känns bilen väldigt mycket Volvo.Suddig bild från Volvo, men visst känns bilen väldigt mycket Volvo.Suddig bild från Volvo, men visst känns bilen väldigt mycket Volvo.
Nya interiör, avskalad med få knappar och reglage. Styrning görs genom skärmar och via röst.Nya interiör, avskalad med få knappar och reglage. Styrning görs genom skärmar och via röst.Nya interiör, avskalad med få knappar och reglage. Styrning görs genom skärmar och via röst.
1 AV 11
Täckt front, precis som på Volvos tidigare elbilar.
Foto: Volvo Cars
2 AV 11
Infällde dörrhandtag är en trend i elbilsvärlden. Volvo EX90 anammar den.
Foto: Volvo Cars
3 AV 11
Fälgar med lågt luftmotstånd ska bidra till så lång räckvidd som möjligt.
Foto: Volvo Cars
4 AV 11
LiDAR-enheten på taket som med extremt hög precision skannar av omgivningen för att hjälpa föraren med körningen.
Foto: Volvo Cars
5 AV 11
Suddig bild från Volvo, men visst känns bilen väldigt mycket Volvo.
Foto: Volvo Cars
6 AV 11
Suddig bild från Volvo, men visst känns bilen väldigt mycket Volvo.
Foto: Volvo Cars
7 AV 11
Nya interiör, avskalad med få knappar och reglage. Styrning görs genom skärmar och via röst.
Foto: Volvo Cars
8 AV 11
Foto: Volvo Cars
9 AV 11
Foto: Volvo Cars
10 AV 11
Foto: Volvo Cars
11 AV 11
Foto: Volvo Cars

Se avtäckningen live här!

Teknikens Värld är på plats vid världspremiären av Volvo EX90. Vi kommer under dagen att sända direkt från avtäckningen och du kan följa det hela här på sajten i vår spelare ovan med start klockan 14.45.
Vi kommer även att bjuda in till en livechatt (se nedan) där du kan ställa dina frågor om framför allt Volvo EX90 men även allmänt om elbilar direkt till oss.