Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Honda CR-V
Honda CR-V
Honda CR-V
1 AV 2
Teknikens Världs Stora Bilpris 2023 på sju minuter
2 AV 2
Honda CR-V
Foto: Honda

Vätgasdriven Honda CR-V närmare verkligheten

Fler detaljer kring Hondas kommande vätgasdrivna bränslecell-CR-V blir nu kända. Lansering nästa år.

Honda står i begrepp att lansera sin vätgasdrivna bränslecellversion av CR-V under 2024, men det är långt ifrån första gången som den japanska tillverkaren ger sin ut på liknande jaktmarker. Redan 2002 lanserades Honda FCX och femton år senare var det dags för Clarity, som togs ur produktion 2021. 

Den nya vätgasdrivna bränslecellsbilen bygger på teknik utvecklad tillsammans med General Motors och mycket riktigt kommer just denna CR-V-version att byggas i Hondas så kallade Performance Manufacturing Center i Marysville, Ohio. Men själva bränslecellen kommer att produceras vid Hondas och General Motors gemensamma produktionsanläggning i Michigan.

En av de stora nyheterna, som vi berättade om redan i december, är att kommande CR-V även kommer att kunna laddas externt. Alltså precis som en vanlig elbil eller laddhybrid. 

Foto: Honda

En annan stor nyhet som kan ha stort genomslag är att Honda och GM uppger sig kunna producera bränslecellen för bara en tredjedel av den tidigare kostnaden för en liknande produkt. Vidare så ska tillförlitligheten vara rejält förbättrad och kallstartsegenskaperna ska nu vara betydligt snabbare hela vägen ner till runt -30 grader celsius. Med andra ord skulle nya CR-V kunna vara intressant för den svenska marknaden, men huruvida modellen kommer till Europa är inte klart. Sett i volym kommer just denna version av CR-V alltid att vara extremt liten. Men ändå intressant, ska tilläggas, och Honda förväntar sig att marknaden för just själva bränslecellstekniken kommer att växa. 

1 AV 3
Foto: Honda
2 AV 3
Foto: Honda
3 AV 3
Foto: Honda

Kommersiella fordon, entreprenadmaskiner samt även som kraftkälla vid så kallad ö-drift, där anslutning till elnät saknas, nämns som alternativa användningsområden. I området kommersiella fordon har man redan samarbete med Isuzu och nu även testsamarbete med kinesiska Dongfeng Motor Group., Ltd. Det kortsiktiga målet talar om försäljning av 2 000 enheter runt 2025, vilket borde innebära just 2 000 sålda CR-V bränslecell. Målen som ligger längre bort talar om 60 000 sålda bränslecellsenheter årligen 2030 och upp emot ett par hundra tusen sålda enheter årligen mot mitten av 2030-talet.