Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Vi besöker Lucid Motors i Beverly Hills

Det har snackats mycket om nya elbilen från Lucid Motors, Lucid Air.
Så mycket att vi bestämde oss för att titta lite närmare på bilarna i Lucids showroom i Beverly Hills.

De första bilarna från amerikanska Lucid Motors har kommit till Europa. Men troligen kommer inte de bilarna, som ingår i Dream Edition, till Sverige. Istället får vi versionerna Touring och Grand Touring.

Vi var så nyfikna och ville inte vänta längre så vi åkte till Lucid Motors showroom på Wilshire Boulevard i Beverly Hills.

I utställningshallen finns flera versioner av Touring och Grand Touring uppställda och på gatan utanför finns en Touring för provkörning. Men provkörningarna runt kvarteret är uppbokade sedan länge och endast avsedda för de som tänker köpa en bil.

– Intresset är väldigt stort och vi har dessutom tackat nej till några för att vår personal är borta på grund av sjukdom. Vi har också börjat leverera bilar till kunder i USA, säger Shelby Geiger som är den som guidar oss bland bilarna.

Lågt i tak

Jag provsitter en Grand Touring och slår direkt huvudet i taket. Insteget är lågt med relativt låga dörrar.

Inredningen påminner om det vi sett hos Tesla och Nio med stora digitala bildskärmar och få knappar och reglage. Bildskärmen har stora symboler för körprogram och skärmen i mittkonsolen sitter långt ner och inte högt som i bland annat en Tesla.

Shelby Geiger visar marknadens största frunk, som ska rymma hela 280 liter, och bagageutrymmet som har en ovanligt bred, men också låg öppning. På olika forum pratar Lucid-ägare om hur de använder frunken mer än bagageutrymmet bak.

1 AV 3
Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle
2 AV 3
Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle
3 AV 3
Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Lucid har hittills köpt batterier från LG Chem men tillgången har varit begränsad och det kan vara en av anledningarna till att Lucid Air är något försenad. Redan förra året pratades det om att en lansering i Europa var nära.

Nu har Lucid tecknat ett nytt avtal med Panasonic som ska leverera batterier till både Air och den kommande suven Gravity.

I dag har Lucid Air ett batteri på 112 kWh och en egenutvecklad elmotor samt egen mjukvara för energihantering tar bilen hela 80 till 88 mil, beroende på version. Bilen har 900 volt systemspänning och kan därmed laddas med upp till 300 kilowatt.
Därmed leder Lucid Air både räckvidds- och laddracet. 

Få bilar byggda

Det är få människor i lokalen och Shelby Geiger beklagar återigen att det inte gått att ordna med en provkörning. 

Istället visar hon de olika versionerna av Touring och Grand Touring som står i lokalen och de olika färgalternativen som finns för USA-kunderna. Vi får se vilka versioner som till slut kommer till Sverige men jag faller för den röda med vitt tak, den ser verkligen lyxig ut.

1 AV 3
Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle
2 AV 3
Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle
3 AV 3
Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Här finns också en kaxig vit med svart tak som verkligen ser ut att matcha prestandan på 0-100 km/h på under tre sekunder, beroende på version och kraftuttag.

Lucid har sin bilfabrik några laddningar österut, i Arizona, men har planerat att bygga en ny bilfabrik i Saudiarabien. I Arizona byggdes bara cirka 6 000 bilar under 2022 så det kan dröja ännu en tid innan Lucid-bilarna kommer till Europa på riktigt allvar.