Vi tar en titt på stora Kia EV9
Ett rejält kliv framåt för Kia, eller bara ytterligare en onödigt stor, dyr och tung suv? Nya Kia EV9 har redan innan lanseringen väckt mångas intresse. Sverigepremiären närmar sig och här är en förhandstitt på det som blir en av marknadens rymligaste elbilar.
Medan Volvo drabbas av förseningar för den stora och sjusitsiga elsuven EX90 stormar konkurrenterna vidare. En av dem är Kia EV9 som på många sätt ser ut att bli en direkt konkurrent till EX90, och den är på väg att få ett rejält försprång.
Volvo meddelade nyss att EX90 försenas, den kommer inte att börja byggas förrän någon gång nästa år.
Kias plan för EV9 står dock fast, den börjar byggas i augusti och de första bilarna kommer till Sverige kanske redan i oktober. Det finns redan två färdigbyggda bilar, hemma hos Kia vid det europeiska huvudkontoret i Frankfurt. Och vi är här för att få ett första intryck.
EV9 ser enorm ut, de omväxlande kantiga och mjuka formerna får karossen att svälla och se ut som ett övertrycksatt mjölkpaket, men en titt i faktabladet visar att den inte är så utrymmeskrävande som man kan tro. 501 cm på längden, 198 cm på bredden och 175 cm på höjden är, hur konstigt det än må låta, inte ovanligt stort i dagens suv-segment. Volvo EX90 kommer att bli så här stor, Audi Q7 med flera är redan så här stora.
EV9 har mycket gemensamt med den mindre EV6. Båda byggs på Hyundais och Kias gemensamma elbilsplattformsarkitektur E-GMP och båda har 800-voltsteknik som ger snabbare laddning än de flesta konkurrenter. Upp till 240 kilowatt laddeffekt och teknik för förvärmning av batteripaketet inför laddning. Precis som EV6 har EV9 V2L-teknik som gör att den kan driva eller ladda externa apparater genom en adapter i laddkontakten.
Med EV9 tar Kia ett tekniksprång. Den är förberedd för V2G som gör att den kan skicka el tillbaka till nätet och som första Kia-modell kan EV9 ta emot trådlösa uppdateringar av mjukvara, och genom en så kallad Kia Connect store ska man kunna köpa nya funktioner och ladda ner dem till bilen.
Tyska Autobahn-förare kommer kunna glädja sig åt självkörningstekniken som nu är uppe i nivå tre i stället för två, som i stort sett alla andra bilar just nu. Skillnaden mellan nivå två och tre är att föraren inte behöver ha händerna på ratten, ett steg närmare riktig självkörning alltså. Men känn lugnet, tekniken är än så länge bara tillåten på tyska motorvägar och går inte att få i de bilar som kommer till Sverige.
Det går att se släktskap med EV6, men EV9 står för en helt ny design från Kia och anslaget går under namnet Opposites United. Det är designchefen Karim Habib, tidigare designhöjdare på BMW, som står för de nya formerna och EV9 är hans första projekt från start till mål.
Den väldiga fronten är slående, som en hög vägg reser den sig mot trafiken och grinar med sin så kallade tigernos, Digital Tiger Face, på Kia-språk. Här i Europa kommer vi dock inte få se allt. I bland annat USA och Sydkorea får EV9 en uppsättning små LED-enheter infällda i plasten mellan strålkastarna. De ska kunna bilda olika ljusmönster och pulsera på olika sätt, men tekniken är inte godkänd för europeiska marknaden.
Digitala ytterbackspeglar kan dock fås, men de flesta lär välja bort det fördyrande tillvalet som märkligt nog inte ger lägre luftmotstånd på EV9 och därför ter sig meningslösa. Även innerbackspegeln kan bli ”digital” genom att visa en bild från en bakåtriktad kamera.
De stora yttermåtten gör att kupén blir rymlig, förstås. Fram sitter man väldigt bra, med generös takhöjd och god justermån på stolarna. Så även på mittenraden som kan bestå av två separata fåtöljer eller en tresitsig soffa. På bakersta raden (EV9 säljs endast med tre sätesrader) sitter även vuxna överraskande bra.
Bagageutrymmet sväljer 333 VDA-liter om alla baksäten är uppfällda och 2 380 om alla baksäten är nedfällda. Då blir lastutrymmet långt, cirka 220 cm från bakluckan till framstolarnas baksidor. Smart är att insynsskyddet kan stuvas undan under golvet, dumt är däremot att öglorna för lastsäkring är gjorda av plast, som i så många andra Kia-bilar.
Förarmiljön är en lagom evolution av den vi känner igen från tidigare Kia-bilar. Det stora mittarmstödet med mycket förvaring är ett lyft, likaså de nya rattknapparna som har väldigt hög detaljkvalitet. Framför ratten finns en 12,3 tum stor skärm som sitter ihop med en lika stor pekskärm. Mellan dem finns en liten pekskärm med vilken man kan styra klimatfunktionerna. Samma sak kan dock göras med riktiga knappar under pekskärmen. Klimatskärmen skyms av rattkringlan och vad den egentligen har där att göra kan man undra.
Medan Volvon dröjer långt in i framtiden står EV9 på tröskeln och är redo för lansering. Något pris finns dock inte. Så här kort inpå lanseringen borde det finnas. Med rimlig marginal upp till miljonen, det vill säga någonstans mellan 800 000–900 000 kronor som utgångspris för EV9 GT Line kan den hamna helt rätt på marknaden.
Snabba fakta
Kia EV9 GT Line AWD
Räckvidd: 497 km
Batteristorlek: 99,8 kWh
Effekt: 385 hk, 550 Nm
0-100 km/h: 6,0 s
Toppfart: 200 km/h
Kia EV9 RWD*
Räckvidd: 541 km
Batteristorlek: 99,8 kWh
Effekt: 03 hk, 350 Nm
0-100 km/h: 9,4 s
Toppfart: 185 km/h
* I dagsläget ej Sverige-aktuell.
LÄS MER: Kia EV9 officiell
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se