Vi tittar närmare på Volvo XC40 P8 AWD Recharge
Nu har Volvo presenterat sin första elbil – XC40 P8 AWD Recharge. Allt blev ungefär som väntat, den går minst 40 mil på en laddning och är lika rymlig som en vanlig XC40. Endast priset överraskar.
Det är dags att lära sig ett nytt Volvo-ord: Recharge. Det kommer framöver att vara samlingsnamnet för alla laddhybrider och elbilar från Volvo och med det puttar man alltså ut det gamla tilläggsnamnet Electric. Volvos absolut första elbil hette ju som bekant C30 Electric och byggdes i endast 250 exemplar i början av 2010-talet.
Det fullständiga modellnamnet på Volvos andra elbil blir Volvo XC40 P8 AWD Recharge. Mycket känns förstås igen från vanliga XC40, men på elbilen är grillen i fronten tilltäppt och bakom vänster bakhjul finns en lucka för ladduttaget. Mer än så skiljer det faktiskt inte.
XC40 Recharge byggs på samma CMA-plattform som vanliga XC40, men i stället för en bensin- eller dieselmotor mellan framhjulen och en bränsletank strax framför bakhjulen har XC40 Recharge två elmotorer och ett stort batteripaket. De två elmotorerna driver varsin hjulaxel och ger totalt 408 hästkrafter och 660 newtonmeter i vridmoment. Det här gör XC40 Recharge inte bara fyrhjulsdriven, utan framför allt en av de snabbaste bilarna Volvo har byggt. 0-100 km/h ska gå på 4,9 sekunder. Toppfarten är, som för alla kommande Volvo-bilar, 180 km/h. Det stora batteripaketet är inklämt mellan hjulaxlarna och har en lagringskapacitet på 78 kWh. Av dessa är 75 kWh användbara för drivningen.
Elmotorerna kommer från underleverantören Siemens medan battericellerna kommer från LG Chem till de bilar som byggs i Gent medan de kinesiskbyggda bilarna får celler från CATL.
Om du tycker att siffrorna känns igen så är det för att de är identiska med kusinmodellen Polestar 2. Polestar 2 och XC40 Recharge använder uppenbarligen likadana motorer och batterier. Skillnaden är att XC40 Recharge bara kommer 40 mil på en laddning, medan Polestar 2 kommer 50 mil. Allt enligt mätningar i EU-körcykeln WLTP. Att Volvon har kortare räckvidd än Polestar-bilen beror förmodligen på att Volvo-karossen inte är lika aerodynamisk. Tung är den också. Tjänstevikten anges till mellan 2 150–2 250 kg, vilket är omkring 500 kg mer än XC40 med dieselmotor.
För elbilar är möjligheten till snabbladdning minst lika viktig som fartresurserna och där ser det ut som att Volvo inte har snålat. Den nya elbilen ska kunna laddas med effekt upp till 150 kW och om man kommer upp i den hastigheten kan batterierna laddas från 0 till 80 procent på 40 minuter. Om man i stället laddar hemma, med en vanlig laddbox som ger 11 kW, tar en full laddning cirka 7,5 timmar.
Här i Los Angeles får vi, utöver möten med utvalda Volvo-höjdare, en snabb titt och provsittning av bilen. Under det som på en vanlig XC40 är motorhuven finns här ett litet extra bagageutrymme, ofta kallat frunk, men det rymmer bara 31 liter och öppnas inte lika smidigt som på en Tesla. Här måste man rycka i den vanliga spaken nere till vänster vid förarens fötter för att öppna fronthuven och sedan det lilla täcklocket som skyddar lastutrymmet. Det bakre bagageutrymmet är lika rymligt som i vanliga XC40.
På förarplats är det mycket nytt. Instrumentklustret framför ratten har fått ny design anpassad för elbilen och den stora pekskärmen på instrumentpanelen har ett nytt menysystem. XC40 Recharge blir den första Volvon som har ett helt Android-baserat infotainmentsystem. Volvo är först med att använda Android Automotive, det vill säga operativsystemet Android anpassat för bilar. Android Automotive ska inte blandas ihop med Android Auto som är en applikation i mobiltelefoner för att spegla innehåll på en bils infotainmentskärm.
Det här blir också Volvos första modell att kunna ta emot OTA-uppdateringar. OTA står för Over-the-Air och det betyder att uppdateringar av operativsystemet och annan mjukvara kan ske trådlöst. Det här är dock inget nytt. Mobiltelefoner har haft tekniken under många år och bland biltillverkarna blev Tesla först med att skicka ut uppdateringar till bilarna utan att behöva kalla in dem till verkstad.
XC40 Recharge utrustas med nya sensorer, kameror och radar som på sikt ska kunna användas för fullt autonom körning. Den så kallade ADAS-plattformen (Advanced Driver Assistance Systems) är utvecklad av Göteborgsbaserade Zenuity som Volvo äger tillsammans med Veoneer.
Och priset då? Nej, XC40 Recharge kommer inte att bli en billig elbil för massorna. Den bil som finns här på premiärvisningen har utrustning som motsvarar dagens R-Design (elbilarna kommer inte att ha samma utrustningsnivåer) och har ett riktpris på 699 000 kronor.
Det är, märkligt nog, 30 000 kronor dyrare än Polestar 2.
LÄS OCKSÅ: Så mycket kostar syskonmodellen Polestar 2 att privatleasa
4 frågor om XC40 Recharge
Varför har ni valt att göra XC40 Recharge så lik Polestar 2?
– Det här är en väldigt bra top-of-the-line-produkt. Vi började med att fylla golvet med så mycket batterier som får plats och mitt i utvecklingsprojektet av XC40 och Polestar 2 såg vi att Tesla Model 3 lanserades och när vi tittade på hur mycket batterier de hade installerat i sin bil så valde vi att uppgradera. Vi körde in extra moduler i vår bil för att ligga på par med Model 3. Upplägget med två elmotorer på 150 kW vardera är ett väldigt effektivt sätt att bygga elbil. Vill man ta bort en av de två elmaskinerna och göra en tvåhjulsdriven bil med 150 kW effekt så är det en relativt enkel manöver. Vill man sedan ta batteriet som nu har 78 kWh och kapa det med hälften så kan man ganska enkelt göra en bil med kortare räckvidd och halva effekten.
Är det nödvändigt med så mycket effekt och stort batteri?
– Vi ser att räckvidd är värdefullt, framför allt i början. Alla som köper en elbil i dag kommer från en diesel- eller bensinbil och då är man van vid enorm räckvidd. Räckvidd är, som jag ser det, den enskilt viktigaste egenskapen i en elbil i den här första generationen av elbilar. Hade vi behövt ha två elmaskiner och 300 kW? Ja, där kan jag hålla med om att många kunder kanske hade kunnat tänka sig att välja en enklare utformning. Men de flesta som har råd vill ha så stort batteri som möjligt. När vi pratar om andra generationens elbilar, då folk har haft en elbil redan och ska köpa sin andra och lärt sig sitt körmönster, då kommer nog fler att fråga sig varför de ska bära omkring på 300 kg och 75 000 kronor batteri? Som de aldrig använder fullt ut eftersom de ändå laddar bilen varje kväll.
Har ni jobbat mycket med att få ner förbrukningen?
– Jättemycket! Vi har en leverantörsstruktur där elmaskinerna kommer från Siemens och batterierna från LG Chem och CATL. I den här bilen har vi gjort egen mjukvara för styrning av batterierna och elmaskinerna. Vi har redan börjat jobba parallellt med nästa generation elmaskiner. Då kommer vi att göra större delar av utvecklingsarbetet internt för att bli mer konkurrenskraftiga. Vi kommer att fortsätta jobba med leverantörer för battericeller.
Kommer vi att få se en klassisk Volvo-kombi på el?
– Så borde det bli.
LÄS OCKSÅ: Så mycket kostar syskonmodellen Polestar 2 som förmånsbil (tjänstebil)
Volvo XC40 P8 AWD Recharge
Pris
699 900 kronor.
Motor
Två elmotorer. Max effekt 408 hk (300 kW), max vridmoment 660 Nm. Batterityp litiumjon, total kapacitet 78 kWh, användbar kapacitet 75 kWh.
Laddning
Likströmsladdning 150 kW, växelströmsladdning 11 kW.
Kraftöverföring
Motor fram och bak, fyrhjulsdrift. 1-växlad reduktionslåda.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 270, längd 443, bredd 186, höjd 165, spårvidd f/b 160/161. Markfrigång 17,5. Tjänstevikt 2 150–2 250, maxlast i. u, max släpvagnsvikt 1 500. Bagagevolym (VDA-liter) 413–1 342 liter bak, 31 liter fram.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 4,9 s, toppfart 180 km/h.
Räckvidd
40 mil (WLTP).
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se