Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jan-Erik Berggren / Teknikens Värld

Vietnamesiska Vinfast storsatsar i USA

Det är inte bara kinesiska och amerikanska elbilsmärken som storsatsar just nu. På bilsalongen i Los Angeles tar vietnamesiska Vinfast för sig inför sin USA-lansering av de två eldrivna suvarna VF e35 och VF e36.

Vinfast är Vietnams första biltillverkare att söka sig utanför landets gränser och nu är de på väg att etablera sig i USA. På bilsalongen i Los Angeles visas de två nya eldrivna suvarna VF e35 och VF e36 upp under stort pådrag. Teknikens Världs Jan-Erik Berggren är på plats i Los Angeles och rapporterar att Vinfasts närvaro märks, minst sagt.

– Redan i entrén till mässan finns Vinfast med skyltar och banderoller. Och medan det är helt tomt och öde hos Chevrolet – trots nya Corvette Z06 som ska säljas först 2023 och som för bara några salonger sedan hade fått hedersplatsen – är det packat med folk hos Vinfast, säger Jan-Erik Berggren.

LÄS OCKSÅ: Vinfast ska lansera två elbilar i Europa 2022

Med hjälp av nära 200 miljoner kronor i stöd från amerikanska staten ska Vinfast etablera ett amerikanskt huvudkontor i Los Angeles med omkring 400 anställda. Det första de ska göra är att lansera de två nya elbilarna VF e35 och VF e36. Den första är en mellanstor suv med angiven räckvidd på 46 mil medan den andra är en större suv som kommer drygt 48 mil på en laddning.

Foto: Vinfast

– VF e36 ska konkurrera med Tesla Model X och e35 med Model Y. Pininfarina har ritat bilarna och med lågt pris kan det här bli en svår konkurrent för i stort sett alla i bilvärlden, säger Jan-Erik Berggren.

LÄS OCKSÅ: Opels vd tar över vietnamesiska Vinfast 

Vinfast kommer att sälja bilarna i USA med tio års nybilsgaranti och möjligheten att leasa batteripaketen och man planerar att öppna 60 egna försäljningsställen i Kalifornien. Under andra halvan av 2024 är det tänkt att man även ska etablera en fabrik i USA. 

De första leveranserna av VF e35 och VF e36 på den amerikanska marknaden är planerade till fjärde kvartalet 2022 och inom kort är det dags för lansering även i Europa.

1 AV 3
Foto: Jan-Erik Berggren / Teknikens Värld
2 AV 3
Foto: Jan-Erik Berggren / Teknikens Värld
3 AV 3
Foto: Jan-Erik Berggren / Teknikens Värld