Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vinfast värderas skyhögt.Vinfast värderas skyhögt.Vinfast värderas skyhögt.
Vinfast värderas skyhögt.

Vietnamesiska Vinfast värderas skyhögt

Vi vet att priset på en aktie inte alltid speglar företags verkliga värde och intjäningsförmåga. I fallet Vinfast är det uppenbart. Det vietnamesiska bilföretaget värderas nämligen nästan lika högt som General Motors och Ford - tillsammans. 

Vinfast börsnoterades nyligen i USA och priset per aktie sattes till 10 dollar styck, vilket gav en total värdering på företaget på 23 miljarder dollar. När börsen öppnade stack kursen upp till 22 dollar och fortsatte sedan upp till strax över 37 dollar per aktie.

Med den värderingen får Vinfast ett marknadsvärde på 85 miljarder dollar. För att sätta det i perspektiv – Ford har ett marknadsvärde på 48 miljarder dollar och General Motors ett värde på 46 miljarder. Vinfast är alltså uppe och nosar på samma värdering som de två giganterna sammanslaget.

Vad som gör siffrorna ännu mer märkliga är att Vinfast bara har lyckats exportera drygt 3 000 bilar till Nordamerika hittills och att man ännu så länge är långt ifrån att göra en vinst. 

Det är inte första gången som vissa biltillverkare får skyhöga värderingar. De senaste åren har Tesla uppmärksammats för att ha en orimlig värdering. Tesla är i dag världens högst värderade bilföretag med ett marknadsvärde på cirka 715 miljarder dollar. Det är mer än tre gånger så mycket som tvåan Toyota som värderas till cirka 220 miljarder dollar. På tredje plats ligger Porsche med en värdering på drygt 100 miljarder dollar. De tyska jättarna Mercedes, BMW och Volkswagen ligger alla i samma härad med en värdering mellan 70 och 80 miljarder dollar. Volvo har en i sammanhanget blygsam värdering på 13 miljarder dollar.