Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Vinfast

Vinfast visar minibilen VF 3

Den vietnamesiska biltillverkaren Vinfast visar en ny eldriven minibil. De hoppas att VF 3 ska bli Vietnams Volvo 240.

Vinfast är sedan 2017 en ny tillverkare på den växande bilmarknaden. De har planer på att ta sig till Europa men än så länge dröjer det. Man har däremot påbörjat försäljning i USA med en handfull modeller.
Nu presenterar man ytterligare en ny elbil och den bryter mönstret. Visst, det är fortfarande en suv. Men nu i miniformat. Lilla VF 3 är helt eldriven och mäter endast 311,4 centimeter på längden. På grund av det kompakta formatet ryms endast två dörrar. Men trots det ska det finnas plats för fem i den lilla bilen.

1 AV 2
Foto: Vinfast
2 AV 2
Foto: Vinfast

Utseendemässigt för den tankarna till Suzuki Jimny, liknande japansk Kei-car eller mopedbil.
I nuläget delar Vinfast inte med sig av några specifikationer gällande elmotorns effekt, eller batteriets kapacitet. Utan säger endast att den ska ha ”imponerande räckvidd, och tillgodose behoven och dagliga användningsmönster för de flesta vietnamesiska förare”. För i nuläget är det nämligen så att den ser ut att bli specifikt för den vietnamesiska marknaden. Vinfast hoppas att VF 3 ska komma att ses som Vietnams nationalfordon. Lite som Volvo 240 förknippats med Sverige.

Enligt Vinfast ska VF 3 finnas att beställa redan från hösten 2023, medan de första leveranserna ska dra i gång tredje kvartalet 2024.
Vinfast VF 3 kommer med 16-tumsfälgar och två utrustningsnivåer, Eco eller Plus, och kommer att vara ”attraktivt prissatt”.