Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Viritech

Viritech Apricale – ny superbil skyltfönster för vätgasteknik

Egentligen ska den främst demonstrera tillverkarens tekniska kompetens. Men Viritech Apricale ska tillverkas i en liten – och dyr – serie.

Vätgas hörs allt oftare som ett möjligt alternativ till batterier för att ge ström till elbilar. Nu har ett brittiskt uppstartsbolag blandat sig i debatten med superbilen Viritech Apricale. Det handlar om en vätgasdriven bränslecellsbil med elmotorer på över 1 000 hästkrafter, allt förpackat i en kompakt form som för tankarna till Koenigsegg Gemera

Men Viritech Apricale är renodlat tvåsitsig och bakom sätena finns bränslecellsstacken, en konstruktion som inte är alldeles olik den amerikanska vätgassuperbilen Hyperion XP-1 som presenterades i fjol.

En bil från Ängelholm? Nope, en vätgasdriven kärra från brittiska öriket.En bil från Ängelholm? Nope, en vätgasdriven kärra från brittiska öriket.En bil från Ängelholm? Nope, en vätgasdriven kärra från brittiska öriket.
En bil från Ängelholm? Nope, en vätgasdriven kärra från brittiska öriket. Foto: Viritech

Fördelen med att använda vätgasteknik ska enligt Viritech vara den viktbesparing som görs när man inte behöver släpa omkring på tonvis av batterier i botten av bilen. Viritech hävdar att Apricale kommer att ha ”halva massan av en batteribil”.

Foto: Viritech

Nu är Viritechs syfte inte att bli biltillverkare, utan Apricale ska ses som ett skyltfönster för företagets vätgasteknik, teknik som man vill erbjuda tillverkare av personbilar, lastbilar, fartyg, flygplan och till kraftindustrin. Det handlar både om bränslecellerna i sig, men också om avancerade trycktankar för att lagra den flyktiga gasen. 

Trots det kommer man att tillverka 25 exemplar av Apricale och de första leveranserna väntas under 2023. Prislistan väntas starta på motsvarande cirka 18 miljoner kronor.