Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen ID.6, på bild, ska bli lillebror. ID.8 döps nya syskonet till.Volkswagen ID.6, på bild, ska bli lillebror. ID.8 döps nya syskonet till.Volkswagen ID.6, på bild, ska bli lillebror. ID.8 döps nya syskonet till.
Volkswagen ID.6, på bild, ska bli lillebror. ID.8 döps nya syskonet till. Foto: Volkswagen AG

Volkswagen bekräftar ID.8 – elektrisk suv större än Touareg

I samband med att Volkswagen presenterade koncernens strategi för framtiden dök det också upp uppgifter om en elektrisk suv större än nyligen presenterade ID.6.

I våras presenterades Volkswagen ID.6, storebror till Sveriges mest registrerade elbil under första halvan av 2021 – Volkswagen ID.4.
ID.6 är en stor pjäs med sina 488 centimeter på längden, den är därmed i princip lika lång som en Volkswagen Touareg och den är tre decimeter längre än ID.4 som i sin tur är drygt tre decimeter längre än ID.3. Dessutom är ID.6 sjusitsig, med andra ord en väldigt storfamiljevänlig suv i elektriskt utförande.

Men ID.6 kommer att få möta sin överman, åtminstone sin storebror. Detta i form av ID.8 som vi egentligen inte hört någonting om tidigare, men som i och med Volkswagens presentation om hur de ser på och tänker satsa i framtiden – en strategi som går under namnet New Auto – dök upp helt utan förvarning.

En skärmdump från sidan 10 i det dokument som VW-chefen Herbert Diess publicerade.En skärmdump från sidan 10 i det dokument som VW-chefen Herbert Diess publicerade.En skärmdump från sidan 10 i det dokument som VW-chefen Herbert Diess publicerade.
En skärmdump från sidan 10 i det dokument som VW-chefen Herbert Diess publicerade. Foto: Volkswagen / LinkedIn

Volkswagen-koncernens starke man – Herbert Diess – har på sitt LinkedIn-konto slängt upp ett par rader om New Auto och bifogad ett 20-sidigt dokument som närmare beskriver vad framtiden har att erbjuda.
Och där – på sidan 10 – står det; Volkswagen ska på elektrisk väg täcka samtliga relevanta bilsegment på en global nivå. I Golf-storlek handlar det om ID.3, i Tiguan-storlek om ID.4 och i Passat-storlek om ID.6 samt i folkabuss-storlek (T7) om ID.Buzz – och så det som är mest spännande... i Atlas-storlek ska ID.8 agera elektriska alternativet i klassen.

Volkswagen Atlas är en stor, sjusitsig suv på över fem meter som presenterades för fem år sedan. Den heter Teramont på marknader utanför Nordamerika, exempelvis i Kina. I Europa, bortsett från Ryssland, säljs inte denna jättesuv.
Världen har alltså att se fram emot ännu en sjusitsig suv av storlek större, men när elektriska ID.8 kan tänkas debutera vet vi inte.

I dokumentet omnämns även ID.5, en slank version av ID.4 som vi har sett på bild både som konceptbil och som testprototyp.