Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen e-Bulli
Volkswagen e-Bulli
Volkswagen e-Bulli
Volkswagen e-Bulli

Volkswagen e-Bulli officiell – 20 mils räckvidd i klassisk kaross

Har du tröttnat på den gamla luftkylda och trötta motorn i den folkabuss? Då erbjuder Volkswagen en lösning. Nu presenteras e-Bulli – en 1966 års T1 med 20 mils räckvidd på el.

En Volkswagen T1 i fint skick står nog högt upp på många bilentusiasters önskelistor, men något fartmonster eller någon körmaskin är det inte tal om. Men nu presenterar Volkswagens kommersiella avdelning VWCV (Volkswagen Commercial Vehicles) en rejält moderniserad och förbättrad version av 1966 års T1 Samba Bus.

Den skulle ha ställts ut på Techno Classica i Essen, men får nu nöja sig med att visas upp på internet. Tillsammans med samarbetspartnern eClassics har VWCV tagit fram en Samba Bus som är rejält ombyggd. Det här är inget unikt konceptbygge, planen är att erbjuda kunder möjligheten att bygga som sina bussar. Om man har en T1, eller för den delen en T2 eller T3, som man vill bygga på till en e-Bulli kostar det i runda slängar 700 000 kronor.

LÄS MER: Kör folkabuss på el

Det är mycket pengar, men då får man också en folkabuss som är rejält förbättrad. Den luftkylda boxermotorn i baken byts mot en 83 hästkrafter och 212 newtonmeter stark elmotor. Det är ingen superstark elmotor, men ändå dubbelt så högt vridmoment som originalmotorn och toppfarten höjs från 105 till 130 km/h.

Mellan hjulaxlarna finns batteripaketet med en kapacitet på 45 kWh. Det ska räcka för en räckvidd på drygt 20 mils körning. När det är dags att ladda kan man göra det med en maxeffekt på 50 kW.

Volkswagen e-Bulli laddas under registreringsskylten i rumpan. Max laddeffekt är 50 kW.

Det är inte bara drivlinan som moderniseras. Strålkastarna och baklamporna är av modern LED-typ och under karossen finns moderna hjulupphängningar och ventilerade skivbromsar på alla hjul.

Insidan är också moderniserad. I mitten av soffan fram sitter en växelväljare vi känner igen från Volkswagens moderna modeller och framför ratten en liten mätarklocka med infälld display för batteristatus. Stereoenheten på instrumentpanelen ser gammal ut men innehåller ny teknik och i taket finns en pekskärm för navigering.