Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen Golf lär bli eldriven i sin nästa generation.Volkswagen Golf lär bli eldriven i sin nästa generation.Volkswagen Golf lär bli eldriven i sin nästa generation.
Volkswagen Golf lär bli eldriven i sin nästa generation. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Volkswagen Golf kan bli ”ID. Golf”

Volkswagen Golf förväntas bli eldriven till nästa generation. Företagets tydliga elbilsvision med tillhörande epitetet ”ID.” vill man däremot också behålla. Därför kan Golf gissningsvis döpas om till just ID. Golf i framtiden.

Under motormässan i Los Angeles, USA, nyligen pratades det naturligtvis mycket om elektrifiering och elbilar. En av alla biltillverkare som numera har en tydlig strategi och ambition i ämnet är tyska Volkswagen, med sin så kallade ID.-familj. Samtidigt har företaget en rad viktiga modeller som funnits med länge och som man inte vill skrota helt.

Golf är en av dem och den väntas fortsätta in i en nionde generation så småningom och då förstås med eldrift. Volkswagen-chefen Thomas Schäfer har sagt att man inte ska ta bort Golf-namnet, utan att modellen i stället kan bli en del av ID.-sortimentet. 

– Det finns en koppling till VW och ID, och det finns inget behov av att avbryta det. Vi har ikoniska varumärken, Golf och GTI. Det vore galet att låta dem dö. Vi kommer att hålla fast vid ID.-logiken men ikoniska modeller kommer att bära ett namn, sa Schäfer till brittiska Autocar på mässan i Los Angeles.

ID. Buzz är ett exempel på en modell som ingår i ID.-familjen men samtidigt bär ett namn, till skillnad från ID.3 eller ID.4 som är nya modeller i portföljen. Med det i åtanke skulle Golf alltså kunna heta ID. Golf i framtiden. Dagens generation väntas gå i pension om ungefär fem år.

På tal om ID.3, som är ganska lik Golf storleksmässigt, har det tidigare ifrågasatts om Golf inte bör utgå helt. Det är något som Schäfer menar inte alls ska ske. Nyligen gick man ut med att just ID.3 ska byggas om till en mindre suv, och få nytt namn. En framtida eldriven Golf och ID.3 ska alltså kunna samsas på marknaden.

– ID.3 har aldrig varit en efterföljare till Golf, det är mer en Golf Plus, säger han.