Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Golf Sportscombi HyMotion visas i Los Angeles

Bränslecellsbilar är årets tema, inte minst på bilsalongen i Los Angeles som pågår nu. Här är Volkswagen Golf Sportscombi HyMotion.

https://youtu.be/nHp5YF1EuSM

Bränslecellsbilarna är på offensiven, nyheter om dem är 

numera vardagsmat.

Volkswagen har en bil på Los Angeles Auto Show som heter Golf Sportscombi HyMotion och den innehåller just en bränslecellsstack som drivs med hjälp av vätgas (och syre) som förvaras i fyra kolfiberförstärkta tankar under golvet (syret hämtas från omgivningen). Stacken förser en elmotor på 136 hästkrafter med kraft.

Ett litiumjonbatteri finns också. Det tar tillvara på den energi som uppstår vid bland annat inbromsning. Energin som lagras i batteriet används för att snabba på uppstartsfasen av bränslecellen samt ger en extra kick till elmotor vid häftiga accelerationer. 0-100 km/h avverkas för övrigt på tio sekunder blankt.

Med alla fyra tankarna fyllda med vätgas är räckvidden 50 mil, därefter måste ett vätgastankställe hittas. En påfyllning tar ungefär tre minuter.

Volkswagen beskriver nu Golf som världens första och enda bilmodell som i dag erbjuder alla tillgängliga drivkällor: bensin, diesel, el, (ladd)hybrid, gas och så vätgas.

Förvänta dig inte att se Volkswagen Golf Sportscombi HyMotion hos din Volkswagen-handlare snart. Bilen är en uppvisning av tekniken. En motsvarighet till denna är aktuell först när världen anses vara redo för vätgasdrivna bilar. Det är den inte i dag, allra minst Sverige.