Volkswagen I.D. Buggy officiell – sandloppan har blivit elektrisk
Klassikern beach buggy gör comeback – som elbil. Volkswagen visar på Genèvesalongen upp en modern tolkning av den en gång så populära sommarbilen.
När beach buggyn, eller sandloppan som det svenska smeknamnet är, föll i glömska någon gång för sisådär 30-35 år sedan var det nog få som trodde att den skulle återuppstå som elbil på bilsalongen i Genève i mars 2019. Men det är precis vad den har gjort – återuppstått, och det modernare än någonsin, som I.D. Buggy.
Borta är Typ 1:ans luftkylda och svansmonterade boxermotor. Den är ersatt med en elektrisk motor på 204 hästkrafter och 310 newtonmeter som är placerad över bakaxeln, precis som på alla andra MEB-baserade elbilar från Volkswagen-koncernen (vissa av dem har även en elmotor framtill). Elmotorn får sin ”juice” från ett litiumjonbatteripaket som är placerat i golvstrukturen mellan hjulaxlarna. Batteriets kapacitet uppgår till 62 kWh och det anses enligt WLTP-körcykeln ge energi nog för runt 25 mils körning. Det låter kort och stämmer siffran innebär det en energiförbrukning på uppemot 2,5 kWh per mil. Mycket för en så pass liten bil.
Bilens laddlucka är placerad bakom det bakre VW-emblemet. I Volkswagens monter laddas bilen via en mobil snabbladdningsstolpe som kan installeras permanent eller sättas upp för tillfälligt bruk. Volkswagen säger nämligen att man ska kunna ladda var man än befinner sig, till exempel på stranden, men då gäller det att man har tillgång till elnätet, eller kanske en ”powerbank” som Volkswagen redan visat upp.
Originalet från 1960-talet var bakhjulsdriven, det är också denna moderna variant, trots att fyrhjulsdrift kanske är att föredra för att inte fastna i sanddynorna. Dock kan man montera en extra elmotor för framhjulen för att få I.D. Buggy mer klättervänlig.
När gaspedalen trycks mot mattan och bakhjulen får sitt fäste tar det 7,2 sekunder att ta sig från stillastående till en hastighet som är accepterad på de flesta 2+1-vägarna i Sverige, det vill säga 100 km/h. Toppfarten är begränsad till 160 km/h. Siffrorna gäller för I.D. Buggy som bakhjulsdriven.
Tvåsitsiga I.D. Buggy, som kan konverteras till 2+2-sitsig, har en extrem ren och slät interiör, för ingen vill ha en massa skrymslen och vrår som samlar sand från stranden. Det gör städningen mindre rolig. Materialen är dessutom vattentåliga, vilket är praktiskt då sufflett saknas. Bilen har endast framruta och rundslagningsbåge, precis som originalet.
Förarmiljön är spartansk men ändå digital. Ratten är en central del, inte bara för styrning av bilen utan även för styrning av olika funktioner, exempelvis telefon och media. Integrerat i rattekrarna finns beröringskänsliga knappar och reglage som vid ett visst tryck reagerar och utför valda kommandon.
På rattstångens högra sida sitter växelväljaren, inte som en spak utan som en vred med en integrerad P-knapp. Som sagt, minimalistiskt.
I.D. Buggy är ingen bjässe till bil. Den mäter 406,3 centimeter på längden, 189 centimeter på bredden och 146,3 centimeter på höjden. Axelavståndet är 265 centimeter.
Den rullar på 18-tumshjul med grovmönstrade däck och markfrigången är 24 centimeter.
Som du kanske har insett rör detta sig om en konceptbil. Volkswagen vill med I.D. Buggy visa MEB-plattformens mångsidighet, men de skriver också att bilen är en flirt till externa uppstartsföretag som ges en möjlighet att bygga massor av versioner av I.D. Buggy. Volkswagen har ju tidigare nämnt att de gärna ser sin MEB-platta bli en standard i branschen.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se