Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen I.D. Buzz – nya elektriska folkabussen

Nya folkabussen kombinerar framtida teknik med historiska former. Konceptet I.D. Buzz har nu visats upp inför salongen i Detroit, en helelektrisk minibuss med dubbla elmotorer som ska kunna stå för framdrivningen i över 60 mil.

Redan dagarna efter jul avslöjade förvisso Volkswagen vad de skulle visa upp under årets upplaga av Detroitsalongen: ett andra koncept i I.D.-familjen och som bygger på koncernens nya MEB-plattform för elbilar.

Konceptet skulle vara fyrhjulsdrivet, ha dubbla motorer och vara av multifunktionell typ. Ratten skulle enkelt kunna skjutas in för autonom körning. Bilderna visade inte mycket men tillräckligt för att vi på Teknikens Värld kunde knäcka att det handlade om en ny version av den klassiska ”folkabussen”. Det kom inte som någon chock, koncept med Typ 2, som bussen heter, som förebild har florerat sedan 2011.

Foto: Verwendung f¿r Pressezwecke honorarfrei

Nu släpper Volkswagen fler bilder på konceptet, liksom dess namn, I.D. Buzz, samt en lång rad av fakta. Detta under en tillställning strax innan det riktiga Detroitsalongen som du kan se på klippet nedan. Konceptetbussen mäter 494 centimeter på längden, 330 mellan hjulaxlarna och 196 på höjden och rullar på 22-tumshjul. Åtta personer ryms i bilen, en förare och sju passagerare, eller, vid autonomt körläge, noll förare och åtta passagerare. Benutrymme lär det vara gott om, Volkswagen har nämligen maximerat axelavståndet genom att placera de fyra hjulen mer eller mindre i varje hörn av bilen.

Som bilderna visar inredningens flexibilitet stolar som kan fällas och snurras efter behov, ett läge inbjuder rent av till övernattning i bilen, ett försäljningsargument… på 1960-talet. En annan bild visar att konceptet även har en lite stuvutrymme för mindre bagage i nosen.

Som tidigare nämnt är det två elmotorer som står för kraften. Tillsammans utvecklar de 374 hästkrafter (369 hp) och enligt den opålitliga NEDC-körcykeln ska I.D. Buzz komma över 60 mil per laddning. Den mer rättvisande amerikanska körcykeln säger att räckvidden är drygt 43 mil. Opererar elmotorerna på egen hand levererar de 204 hästkrafter (201 hp) vardera.

Litiumjonbatteripaketet, som är placerat platt i golvkonstruktionen, kan lagra upp till 111 kWh och enligt Volkswagen ska man inte behöva vänta mer än 30 minuter för att nå 80 procents kapacitet om bussen är sammankopplad med en snabbladdade med effektnivå på 150 kilowatt.

0-60 mph (0-97 km/h) går på runt fem sekunder och toppfarten är begränsad till 99 mph (159 km/h).

Tack vare MEB-plattformens flexibilitet kan I.D. Buzz även komma att levereras med enbart en elmotor på 272 hästkrafter (269 hp) som driver bakhjulen. Då minskar även batterikapaciteten till 83 kWh.

Volkswagen har som mål att släppa minst 30 elbilar till år 2025 och Golf-stora I.D. Concept

 från förra året är en av dem. I.D. Buzz är med största sannolikhet också en i det gänget.

https://youtu.be/dyselzYbaX4

Gilla på Facebook för fler videoklipp!