Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen I.D. Concept officiell – första riktiga elbilen av många

Volkswagens första riktiga elbil, alltså en bil som inte tidigare har varit en bensin- eller dieseldriven modell, har nu sin världspremiär. Konceptbilen I.D. visas på bilsalongen i Paris.

Artikeln är uppdaterad med nya fakta, fler bilder och film.

I flera veckors tid har det varit känt att Volkswagen ska visa en elbil på bilsalongen i Paris, en elbil som är företagets första steg mot en mer hållbar miljö och framtid, en elbil som är första steget mot att blicka mot ett positivare håll än det negativa som dieselgate-skandalen fört med sig.

Volkswagen berättar att I.D. har en räckvidd på upp till 60 mil (40-60 mil beroende på val att batteri) och att konceptbilen demonstrerar ett fullt autonomt (självkörande) system, I.D. Pilot, som ska vara redo för lansering 2025. Det autonoma systemet aktiveras genom beröring av VW-emblemet på ratten.

Vidare berättar de att I.D. är utrustad med en elmotor på 125 kW (170 hk) som tillåter accelerationer från 0-100 km/h på under åtta sekunder och toppfart på 160 km/h.

Designen är framtagen för att skapa en omisskännlig identitet hos märkets eldrivna fordon. Och visst känns formerna en hel del som Golfs. På tal om Golf, I.D. Concept är 4,1 meter lång, det vill säga ungefär 18 centimeter kortare än just Golf. Däremot är hjulaxlarna placerade så pass långt ut att avståndet mellan dessa är nästan 13 centimeter längre än hos Golf.

Mest intressant är kanske att Volkswagen meddelar prisbilden för denna kommande elbil. Den ska kosta vad effektmässigt motsvarande Golf kostar i dag. Med andra ord innebär det ett pris strax över 250 000 kronor eller däromkring. Kan Volkswagen hålla den kalkylen blir I.D. Concept i produktionsutförande ett verkligt alternativ för många bilister.

Volkswagen I.D. är en nyckellös bil. I stället är det med användarens mobiltelefon tillträde till bilen tillåts. Mobiltelefonen fungerar då som en digital nyckel som låser upp bilen, förbereder den för föraren genom att ställa in ratt och stol i rätt position, ta fram rätt radiokanal och musikspellista, sätta på rätt temperatur i kupén och mycket mer. Användarens profil sparas i Volkswagens molntjänst så den finns alltid tillgänglig, även om mobiltelefonen skulle gå förlorad.

I slutet av sommaren berättade Volkswagen-chefer att det vi ser här i form av I.D. Concept är mycket nära en produktionsverklig bil. Det senaste beskedet är att den ska lanseras under 2020 och då kommer den att säljas som ett elektriskt alternativ parallellt med Golf. Det kvarstår alltså ungefär tre år innan I.D. finns tillgänglig för konsumenterna, då har konkurrensen inom elbilsgenren hårdnat ordentligt. Redan i dag finns det elbilar som erbjuder 40 mils räckvidd eller mer.

Interiören sägs bjuda på en helt ny upplevelse sett till volymen, Open Space kallar Volkswagen konceptet för. Tidigare uttalanden har sagt att den ska vara liten som en Golf (ännu mindre till och med, se stycke ovan) men erbjuda utrymmen som i en Passat. För att ytterligare spä på innerutrymmena dras ratten in i instrumentbrädan när bilen kör på egen hand.

I.D. Concept är första bil av flera att baseras på Volkswagen-koncernens nya MEB-plattform (Modularen Elektrisch Baukasten, eller Modular Electric Drive Kit på engelska), en plattform som är framtagen för att endast husera eldrivna bilar.

I.D. Concept är dessutom försedd med ett paketleveranssystem som tar emot bud till ägaren som inte behöver befinna sig på plats. Volvo har redan presenterat ett motsvarande system.

Batteriet är av litiumjontyp och är placerat platt i bilens golvkonstruktion för att inte påverka bilens köregenskaper i för stor omfattning. Motsvarande batteriplacering har exempelvis Tesla i sina bilar.

Enligt tidigare uttalanden ska I.D. bjuda på något revolutionerande i paritet med Volkswagen Typ 1 (Bubblan). Nu går Volkswagen ett steg längre och säger att den ska vara lika revolutionerande som just Typ 1 men även som Golf när den kom för drygt 40 år sedan. Det är ett vågat uttalande, men kan Volkswagen hålla prisbilden nere samtidigt som utrymmena är rejäla och räckvidden är lång, då kan vi möjligtvis vara beredda på att gå med på deras uttalande. Dock återstår det att se vad konkurrenterna hittar på innan 2020. Under tre år kan utvecklingen ta stora steg.Volkswagens mål är att om åtta år (2025) sälja en miljon elbilar årligen.

https://youtu.be/MjHdBM-x_60

Gilla på Facebook för fler videoklipp!