Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen I.D. R – elektrisk backklättrare

Volkswagen är så fokuserade på elbilar att de ska köra en sådan upp för Pikes Peak i sommar. Men det rör sig inte om en vanlig standard-elbil.

Det är inte första gången en elbil ska köra uppför berget i backtävlingen Pikes Peak. Det har gjorts flertalet gånger och i förfjol slog en Tesla Model S P90D en rekordtid, som dock bara höll i ett år eftersom fjolårets tävling såg en Faraday Future FF91 putsa rekordtiden med 23 sekunder.

Nu ska Volkswagen, i samarbete med Volkswagen Motorsport, ta sig upp längs bergsvägarna i en elbil, och naturligtvis siktar de på rekord.

Nu har Volkswagen avslöjat hur bilen ser ut och att den heter I.D. R. Den har därmed samma namnstruktur som de fyra elektriska konceptbilar som märket visat upp de senaste två åren.

Klassiska former i modern tappning.Klassiska former i modern tappning.Klassiska former i modern tappning.
Klassiska former i modern tappning.

Volkswagen ser tävlingen som ett utmärkt skyltfönster för deras satsning på elbilar som inom sju år har siktet inställt på att tillverka en miljon elbilar om året.

I och med att så mångas blickar är riktade mot Pikes Peak kan ju ett sämre deltagande påverka åt andra hållet. Men i gengäld är all publicitet bra publicitet, det har världen fått erfara många gånger.

Rekordet upp för Pikes Peak då, oavsett drivkälla? Det har Sébastien Loeb som 2013 körde den två mil och 156 kurvor långa sträckan på 8 minuter, 13 sekunder och 878 tusendelar vilket är tre och en halv minut snabbare än snabbaste elbil. Bilen han körde var en Peugeot 208 T16 och rekordkörningen ser du på film här.