Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Volkswagen ID. 2all – en tidsmaskin

Konceptbilen Volkswagen ID. 2all vill höra framtiden till men tvekar inte att blicka bakåt flera årtionden. Med ett knapptryck kan du hamna i 60- och 70-talen.

Volkswagens kommande lilla elbil, som nyligen visades i konceptform vid namn ID. 2all, överraskade med en återhållsam och tämligen klassisk design fjärran från det vi sett från tidigare elbilar från tillverkaren. ”En Polo” som en redaktionsmedlem enkelt uttryckte det. Faktum är att Volkswagen själva har nämnt just Polo som en inspirationskälla för bilen – men även andra modeller. För att se det måste vi kliva in i bilen.  

Konceptbil med nya former lite från förr. Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen AG

Under presentationen nämndes möjlighet att välja grafik på bilens skärmar, både den vid ratten och infotainmentsystemets pekskärm. Tre lägen finns: ID.2 You som är den moderna men även två som flyttar oss tillbaka i tiden, rejält: Classic, med en snitt från en Bubbla och Retro Mode som flyttar oss in i första generationen Golf.

Inga störande element i Classicläget. Foto: Volkswagen

I Classicläget skalas det mesta av och i centrum finns en gammaldags hastighetsmätare som diskret kantas av information som vilket växelläge som har valts. På pekskärmen visas en tidstypisk radio – allt i svartvitt, som världen ju var då.

Retro Mode flyttar oss fram till 1970-talet och en mer omfattande instrumentering med fyrkantiga mätartavlor, LCD-klocka och varningslampor (se öppningsbilden till denna artikel). På pekskärmen finner vi självklart en kassettspelare.

Charmigt... för den som inte minns bandtrassel. Foto: Volkswagen

Huruvida funktionen kommer finnas kvar på produktionsbilen som ska stå klar 2025 är osäkert. Om den dröjer längre än så får de kanske addera ett fjärde alternativ som behandlar 1980-talet.