Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Volkswagen ID.3 börjar levereras i september – med funktioner avstängda

Efter förseningar står det nu klart att Volkswagens nya elbil ID.3 börjar levereras i september. Men då ingår inte alla funktioner som bilen är tänkt att innehålla, dessa tillkommer i stället senare.

Volkswagen ID.3 presenterades i fjol och ett tag pratades det om leveranserna skulle påbörjas i slutet av april eller i början av maj. Så blev det inte, kanske framför allt på grund av de mjukvaruproblem som modellen dras med redan innan den nått vägarna. Inte heller blir det leverans under sommaren, som är en annan tidsangivelse som har nämnts.

ID.3 har kunnat beställas sedan maj 2019, och de som har lagt en förhandsbeställning på elbilen har nu bara några månader kvar innan händerna kan läggas på rattkransen, om de väljer att lägga en bindande beställning från och med den 17 juni (gäller större delen av de europeiska länderna). Exakt hur många månader som återstår beror på vad beställaren väljer, alternativen är två.

Den som inte kan vänta längre kan se fram emot sin bil i september. Då ingår också ett medlemskap i ”ID.3 1st Mover Club” som Volkswagen beskriver som en exklusiv klubb med olika fördelar (bland annat tre första månaderna utan avgift vid leasing) och där man får mjukvaruuppdateringar för två ”exceptionella digitala funktioner” i början av nästa år. Vilka dessa uppdateringar är vet vi inte i nuläget, men det kan vara de två som inte ingår i bilen vid leverans i september, nämligen App Connect-funktionen och distansfunktionen i head up-displayen.

LÄS OCKSÅ: Så mycket kostar Volkswagen ID.3 som tjänstebil/förmånsbil

Foto: Volkswagen

Den som kan vänta lite längre på sin redan beställda ID.3 kan välja leverans under fjärde kvartalet (oktober, november och december). Då ska nämnda funktioner – App Connect-funktionen och distansfunktionen i head up-displayen – ingå. Vad som inte ingår är medlemskap i ”ID.3 1st Mover Club”.

En månad efter att orderböckerna öppnar för dem som lagt en förhandsbeställning, det vill säga i mitten av juli, öppnar även möjligheten till beställning för övriga som är intresserade av ID.3.

LÄS OCKSÅ: Volkswagen ID.3 i R-prestandautförande på gång

Foto: Volkswagen

Volkswagen ID.3 1st, som första utgåvan heter, finns bara i utförandet med 58 kWh-batteri som räcker till 42 mils körning enligt WLTP-körcykeln. 1st-varianten finns i tre utföranden – en standardvariant, en Plus-variant samt en Max-variant. Skillnaderna mellan dem är så klart priset, men också utrustningsgraden.

LÄS OCKSÅ: ID. Charger – Volkswagen släpper billig laddbox

I ett senare skede kommer ytterligare två ID.3-varianter med andra batterikonfigurationer. 45 kWh för 33 mils körning och 77 kWh med energi för 55 mils körning. Första utgåvan, 1st-varianten, kostar från 409 900 kronor medan kommande 45 kWh-versionen kostar från 349 900 kronor.