Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Marcus Engström

Volkswagen ID.3 finns nu i Sverige

Elbilen väldigt många pratar om – Volkswagen ID.3 – har nu kommit till Sverige. Vi är på plats för att titta närmare på den.

Volkswagens första renodlade elbil, det vill säga en bil som inte är baserad på en modell som finns med bensin- och dieselmotorer, är ID.3 som presenterades i maj 2019 då även orderböckerna öppnade. Men det var först i september som ID.3 presenterades fullt ut utan maskering och med svenska prisuppgifter.

I dag, exakt tre månader efter den stora världspremiären, har ID.3 tagit sig till Sverige. För bara en liten stund sedan drogs skynket av bilen, en ID.3 1st Edition, på Volkswagens showroom på Norrmalmstorg i Stockholm. Teknikens Världs Marcus Engström är på plats för att känna och klämma på elbilen som för stunden är på mångas läppar.

Hej Marcus, hur upplever du ID.3?

– Det pratades mycket om att den ska vara liten som en Golf men rymlig som en Passat, och nu när jag sett den på nära håll samt suttit på alla platser i ID.3 kan jag skriva under på att den upplevs som en Golf på utsidan men med rymligare insida. Bagageutrymmet är förstås inte lika rymligt som hos en Passat, men 385 liter är mer än i en femdörrars halvkombi-Golf som rymmer 380 liter i sitt rymligaste utförande.

I förarstolen ser du ut att ha bra med plats, hur upplevs baksätet?

– Jag håller med Patrik i det han rapporterade i samband med förra visningen, det vill säga att utrymmet är bra med god plats för benen. Mittplatsen är dock i smalaste laget och kan fungera för vuxna under kortare sträckor, eller för barn.

Foto: Marcus Engström

När kommer ID.3 till de svenskar som har beställt modellen?

– Introduktionsmodellen ID.3 1st Edition levereras samtidigt till alla kunder i Europa. I slutet av april eller i början av maj nästa år (2020) äger leveransen rum. Priset för denna modellversion är under 410 000 kronor, någon mer exakt prislapp har Volkswagen Sverige ännu inte.

https://youtu.be/rQM64H_7254

Här kan du se ID.3

10 dec, Upplands Väsby

Scandic Infra City i Upplands Väsby, DI Stora mobilitetsdagen.

11-14 dec, Stockholm

Showroom, Norrmalmstorg.

16 dec, Malmö

Quality Hotel View.

17 dec, Göteborg

Volkswagen Göteborg.

18 dec, Jönköping

Atteviks Jönköping.

19 dec, Örebro

Möller Bil Örebro.

20 dec, Västerås

Möller Bil Västerås.

21 dec, Gävle

Bilmetro Gävle.

22-29 dec, Stockholm

Mall of Scandinavia, Solna.

De som är intresserade av ID.3 men inte av introduktionsmodellen?

– ”Vanliga” ID.3 ska börja levereras under hösten 2020. Här är det fortfarande det instegspris som tidigare annonserats som gäller, nämligen under 350 000 kronor.

Vad händer med ID.3 framöver, innan leveranserna tar vid till våren?

– Den ID.3 1st Edition som står här i dag ska stå kvar i Volkswagens showroom ytterligare några dagar, sedan ska den ut på turné hos Volkswagen-handlarna i landet för allmän beskådan. Efter turnén ska den fortsätta vara tillgänglig för allmänheten, då på Mall of Scandinavia i Solna. Datumen ser du i rutan här intill.

ALLT OM ID.3: Här kan du läsa om de olika drivlinorna, batteristorlekar, räckvidder och mycket annat