Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen ID.4 avslöjad – i två skepnader

Volkswagens elbilsoffensiv börjar med ID.3, därefter kommer suven ID.4 som nu för första gången finns på bild helt utan maskering.

Tre år efter första konceptbilen börjar det nu närma sig premiär för Volkswagens elektriska suv ID.4 som vi även sett på spionbilder flertalet gånger. Men några officiella bilder bjuds vi inte på, inte riktigt än, däremot läckta bilder som visar två modellversioner ämnade för den kinesiska marknaden.

Så här ser den globala modellversionen ID.4 Crozz ut.Så här ser den globala modellversionen ID.4 Crozz ut.Så här ser den globala modellversionen ID.4 Crozz ut.
Så här ser den globala modellversionen ID.4 Crozz ut.

Den vita på bilderna heter ID.4 Crozz och är den modell som ska lanseras globalt. Den skiljer sig inte speciellt mycket från den grå bilen som heter ID.4 X och som är avsedd enbart för Kina. Skillnaderna, rent visuellt, ligger i olika stötfångare både fram och bak, olika utförande på grillarna, strålkastarna och bakljusen/bakljusrampen. Olikheterna gör att storleken skiljer en aning. Kinesiska ID.4 X är enligt kinesisk media 461,2 centimeter lång medan globala ID.4 Crozz är något kortare med sina 459,2 centimeter. På höjden är ID.4 X också mer tilltagen än ID.4 Crozz – 164 jämfört med 162,9 centimeter. Duon är däremot lika breda med 185,2 centimeter, och axelavstånden är förstås identiska – 276,5 centimeter – eftersom MEB-plattformen är densamma i båda fallet. Storleksmässigt placerar sig ID.4 nästan exakt mittemellan Volkswagen Tiguan och Tiguan Allspace. Axelavståndet är dock betydligare närmare Allspace-versionens än vanliga Tiguans.

Denna modellversion är enbart för kinesiska marknaden, ID.4 X.Denna modellversion är enbart för kinesiska marknaden, ID.4 X.Denna modellversion är enbart för kinesiska marknaden, ID.4 X.
Denna modellversion är enbart för kinesiska marknaden, ID.4 X.

Båda modellerna ska byggas i Kina, men inte av samma joint venture-bolag. ID.4 Crozz är en produkt av FAW-Volkswagen medan ID.4 X är ska sättas samman av SAIC-Volkswagen.

Gemensamt hos de båda är drivlinan vars grund är en elmotor på 204 hästkrafter som driver bakhjulen. Uppemot 50 mils räckvidd uppges denna bjuda på, beroende på batteristorlek. Fler drivline-alternativ kommer så småningom, bland annat med dubbla elmotorer för fyrhjulsdrift och uppemot 300 hästkrafter.

Volkswagen har dessutom en annan karossvariant på gång hos ID.4-familjen, det såg vi på spionbilder för ett par månader sedan. En ”ID.4 Coupé” à la första konceptbilen, med betydligt mer framåtlutade bakre takstolpar. Inte lika praktiskt, men då de ”slanka suvarna” kommer på allt bredare front är en motsvarande ID.4 en naturlig fortsättning.

Volkswagen ID.4 kommer även i ett slankare utförande, med med "coupéstil".Volkswagen ID.4 kommer även i ett slankare utförande, med med "coupéstil".Volkswagen ID.4 kommer även i ett slankare utförande, med med "coupéstil".
Volkswagen ID.4 kommer även i ett slankare utförande, med med "coupéstil". Foto: CarPix

Någon gång under andra halvan av 2020 är det premiär för ID.4. Fler avslöjande bilder på ID.4 kan du se här.