Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Volkswagen ID. Life officiell – elbil för 20 000 euro

Volkswagen fyller på sitt utbud av eldrivna så kallade ID-modeller. År 2025 kommer en småbil med en prislapp på 20 000 euro. I München ställs den ut i konceptform och kallas ID. Life.

Volkswagens första ID-bil, ID.3, har ännu inte fått en så låg prislapp som Volkswagen råkade säga innan den lanserades. Vi får hoppas att historien inte upprepar sig, för nu visar Volkswagen en ny elbil och meddelar att den kommer att bli ovanligt billig. På bilsalongen i München visas den nya konceptbilen ID. Life och en bil som liknar den ska sättas i produktion år 2025. Priset blir runt 20 000 euro, omkring 200 000 kronor.

ID. Life är en liten bil, storleksmässigt jämförbar med Up, och är främst riktad mot unga köpare.

– Under utformningen av ID. Life har vi fokuserat på behoven hos yngre kunder. Vi tror att framtidens bil, ännu mer än i dag, kommer att handla om livsstil och personligt uttryck. Morgondagens kund vill inte bara komma från A till B, de kommer att vara mycket mer intresserade av de upplevelser som en bil kan erbjuda, säger Volkswagens vd Ralf Brandstätter.

Ur instrumentpanelen kan man dra upp en duk och i taket finns en projektor så att man kan titta på film när man sitter i bilen. Det finns också möjlighet att koppla in en spelkonsol. Det går att fälla framsätena framåt så att man kan sitta i baksätessoffan, men det går också att fälla baksätet och då bildas en mer eller mindre plan, sängliknande yta som är nästan två meter lång.

ID. Life byggs på en förkortad version av Volkswagens MEB-plattform och blir den första framhjulsdrivna MEB-bilen. Mellan framhjulen finns en 234 hästkrafter stark elmotor som får kraft från ett 57 kilowattimmar stort batteri. Räckvidden anges till cirka 40 mil och 0 till 100 km/h går på 6,9 sekunder.