Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Från Stockholm till Nice med Kia EV6 och Volkswagen ID.5
2 AV 2
Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen AG

Volkswagen ID.2 kommer som "GTI"

Volkswagens kommande lilla elbil ska komma i ett mer kraftfullt utförande – morgondagens GTI-bil.

Volkswagens mindre och billigare elbil ska komma 2025. En bil för framtiden som delvis backar bandet, det har vi lärt oss från konceptbilen ID. 2all. Formen är mer traditionell än tidigare elbilar i ID-familjen och invändigt är det möjligt att på digitala skärmar skifta från 2020-tal till 1960- och 1970-tal.

Märkets tekniske utvecklingschef Kai Grünitz har för Top Gear avslöjat mer nyheter som kan verka uppiggande för den som saknar Folkor av den gamla skolan. Den produktionsklara versionen av ID. 2all kommer på sikt även att komma i en prestandaversion med enbart drivning på framhjulen, som gamla tider GTI-bilar. Dagens prestandaversioner av ID.4 och ID.5, med tillägget GTX, har dubbla motorer och driver på alla fyra hjul. Vad prestandaversionen av den nya mindre elbilen ska heta blir därför lite rörigt.

– Om det blir GTI, GTX eller något annat får vi se, säger Kai Grünitz.  

Dörren är med andra ord inte helt stängd för GTI ska kunna hamna på en elbil, även bokstaven R skulle kunna bli aktuell som även den finns på mer effektstinna Volkswagenbilar. Märket har tidigare öppnat för att modellnamnen Polo och Golf ska kunna användas på bilar framöver då de är lite väl inarbetade för att skrotas.

Kai Grünitz har också en siffra klar för maximal motoreffekt men håller den för sig själv. Konceptet ID. 2all har 226 hästkrafter vilket redan det är mer än bensindrivna småbilen Polo GTI har.