Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vi kör Volkswagen ID.4 för första gången på svensk mark. I fjol körde vi modellen för första gången, se länk nedan.Vi kör Volkswagen ID.4 för första gången på svensk mark. I fjol körde vi modellen för första gången, se länk nedan.Vi kör Volkswagen ID.4 för första gången på svensk mark. I fjol körde vi modellen för första gången, se länk nedan.
Vi kör Volkswagen ID.4 för första gången på svensk mark. I fjol körde vi modellen för första gången, se länk nedan. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Volkswagen ID.4 – tre snabba från provkörningen

Volkswagen ID.4 har kommit till Sverige och det har blivit dags för första provkörningen inom rikets gränser. Erik Wedberg tar reda på om ID.4 är den eldrivna familjebil många har väntat på!

Hej Erik, vad är första intrycken av ID.4?
– Att den är stor! Det här är verkligen en mycket större bil än ID.3 och spontant känns den som den rymligaste elbilen näst efter Tesla Model X. Benutrymmet i baksätet är bättre än i Passat och bagageutrymmet är ungefär som i en Tiguan. Och den känns stor på vägen, man sitter högt och har mycket kaross att hålla koll på. Det känns lite ovant att en så stor bil har så tydlig bakhjulsdriven karaktär.

TEST: Volkswagen ID.3 mot fem andra elbilar

1 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Är den mer påkostad än ID.3?
– Den upplevs så, ja. Det är många ytor i kupén som har lite bättre material och den känns bättre hopskruvad. Sen är det ju trevligt också att alla funktioner är igång från produktionsstart, till exempel CarPlay och head up-displayen med AR-funktioner. Så var inte fallet med ID.3. Den kändes halvfärdig när den lanserades. Men nu ska även ID.3 få 2.1-mjukvaran som ska ha alla barnsjukdomar fixade.

LÄS MER: Allt om Volkswagen ID.4 

Dragkrok, efterlängtat av Volkswagen ID-spekulanterna.Dragkrok, efterlängtat av Volkswagen ID-spekulanterna.Dragkrok, efterlängtat av Volkswagen ID-spekulanterna.
1 AV 2
Dragkrok, efterlängtat av Volkswagen ID-spekulanterna.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Är den värd priset?
– Bilen jag kör just nu, en ID.4 1st Max kostar 614 900 kronor och sett till konkurrensen kanske den ligger rätt prismässigt. Det finns ingen lika rymlig elbil med nästan 50 mils räckvidd just nu. Om man vänder på det och tänker sig att ID.4 skulle vara en helt vanlig familjebil med fyrcylindrig bensinmotor så är den svindyr. Då skulle den snarare ha fått ett pris på drygt 300 000 kronor, om ni förstår hur jag menar. Jag ska försöka vidareutveckla resonemanget i nummer 3/2021 av Teknikens Värld som utkommer den 28 januari.

Notera att vi körde ID.4 redan i fjol, dock utanför Sveriges gränser. Hela provkörningen från förra året kan du ta del av via följande länk: