Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Världs Erik Wedberg tillsammans med Volkswagen ID.4 i samband med modellens världspremiär i fjol.Teknikens Världs Erik Wedberg tillsammans med Volkswagen ID.4 i samband med modellens världspremiär i fjol.Teknikens Världs Erik Wedberg tillsammans med Volkswagen ID.4 i samband med modellens världspremiär i fjol.
Teknikens Världs Erik Wedberg tillsammans med Volkswagen ID.4 i samband med modellens världspremiär i fjol. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Volkswagen ID.4 utsedd till Årets bil i världen 2021

I dag presenterades vinnarna på World Car Awards under en digital prisceremoni i Toronto. Det allra finaste priset för årets bil kammades hem av Volkswagen ID.4.

Volkswagen ID.4 har väckt starka reaktioner sedan lanseringen i slutet på förra året och känslan är att den inte har lämnat någon oberörd. Av vissa hyllad för sin rymlighet och komfort, av andra sågad för sitt utseende och sin räckvidd. När årets World Car Awards gick av stapeln tidigare under dagen var det dock enbart ros som stod på dagordningen. ID.4, som har en tjeckisk kusin i form av Skoda Enyaq iV, plockade hem den tyngsta utmärkelsen som årets bästa bil under den digitala galan. Det är femte gången som Volkswagen tar hem pokalen i den mest anrika kategorin.

Modellen prisades i hård kamp med övriga finalister i Honda e och Toyota Yaris efter ha röstats fram av en jury bestående av 93 motorjournalister från 28 olika länder. Juryn gav ID.4 höga poäng i kategorierna säkerhet, miljö, innovation och betydelse för marknaden. Därmed får Volkswagen revansch på Toyota efter att Yaris vann priset som årets bil i Europa. Något som den tyska jättens vd Ralf Brandstätter tycktes vara mycket belåten med.

– Vi är särskilt nöjda med denna utmärkelse, inte minst för att det är en av de allra viktigaste bilpriserna i världen, men också för att juryn hedrat en bra idé och ett fantastiskt arbetslag, säger han i ett pressmeddelande.

Honda e och nya Toyota Yaris nådde inte riktigt hela vägen fram till titeln. Här ses de båda under våra tester nyligen. Länkar till testen hittar du längre ned i denna artikel.Honda e och nya Toyota Yaris nådde inte riktigt hela vägen fram till titeln. Här ses de båda under våra tester nyligen. Länkar till testen hittar du längre ned i denna artikel.Honda e och nya Toyota Yaris nådde inte riktigt hela vägen fram till titeln. Här ses de båda under våra tester nyligen. Länkar till testen hittar du längre ned i denna artikel.
Honda e och nya Toyota Yaris nådde inte riktigt hela vägen fram till titeln. Här ses de båda under våra tester nyligen. Länkar till testen hittar du längre ned i denna artikel. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Bland andra vinnare märks Honda e som trots finalförlusten i årets bil-kategorin inte behövde åka hem lottlösa utan kunde trösta sig med priset som årets stadsbil, i hård konkurrens av egna modeller och (återigen) Toyota Yaris. Land Rover Defender blev galans mesta pristagare med segrar i två olika kategorier.

Samtliga vinnare och finalister

Vinnarna inom respektive kategori markerade med gult.

 

World Car of the Year

Volkswagen ID.4

Honda e

Toyota Yaris

 

World Luxury Car

Mercedes S-klass

Land Rover Defender

Polestar 2

 

World Performance Car

Porsche 911 Turbo

Audi RS Q8

Toyota GR Yaris

 

World Urban Car

Honda e

Honda Jazz

Toyota Yaris

 

World Car Design of the Year

Land Rover Defender

Honda e

Mazda MX-30