Volkswagen Multivan uppdateras och blir elektrisk

När Volkswagen nu väljer att uppdatera nuvarande generation Multivan – T6 – passar de också på att elektrifiera modellen. Det handlar inte om någon laddhybrid utan om en helelektrisk drivlina.

Multivan 6.1 kallar Volkswagen sitt uppdaterade transportfordon för, det vill säga andra utgåvan av nuvarande T6-generation. Det stora med uppdateringen, som når ut på marknaden under hösten 2019, är inte de nya förarassistanssystemen, digitala mätare framför föraren, internetradio, ny grill och fläskigare stötfångare fram. Inte heller de många dieselmotorerna som sträcker sig från 90 till 200 hästkrafter och som kan kombineras med olika typer av kraftöverföringstekniker.

Det stora är nämligen att Volkswagen tillsammans med trimfirman ABT Sportsline, som älskar att sätta klorna i koncernens olika bilar, har skapat en elektrisk Multivan. ABT, som firman kort och gott kallas för, har tidigare elektrifierat bland annat modellerna Transporter och Caddy.

Den elektriska versionen av Multivan har en elmotor på 112 hästkrafter som får sin energi från antingen ett 38,8 eller ett 77,6 kWh stort batteripaket. Med sistnämnda batteristorlek sägs räckvidden ligga på 40 mil, men det är NEDC-mil som avses så ta bort tio mil för att komma närmare verkligheten.

Denna elektriska variant kan ses som en förlaga av den elektriska folkabuss, baserad på MEB-plattformen, som Volkswagen ämnar släppa 2020 eller 2021. I.D. Buzz hette den i konceptform.