Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagens första OTA-uppdatering

Den första molnbaserade mjukvaruuppdateringen från företaget rullas ut den här månaden och först ut är modellerna ID.3 och ID.4.

Efter sju sorger och åtta bedrövelser ser nu Volkswagen ut att ha kommit på rätt köl när det gäller mjukvara. Ett förnyat och förstärkt fokus innebär att företaget nu har möjlighet att ta betalt för extratjänster i framtiden. Men först och främst handlar det om uppdatering av befintlig mjukvara och den första kommer skickas ut till de första ID.3:orna som såldes.

Mjukvaruproblem i samband med lanseringen av modellen gjorde att vissa bilar såldes utan alla avsedda funktioner och detta ska denna uppdatering nu förhoppningsvis råda bukt på. Därefter kommer uppdateringen till andra ID.3:or och ID.4. Den första uppdateringen kommer uppgradera systemet till ID.Software 2.3 och innehåller en rad nya funktioner.

Dessa inkluderar uppgraderingar till Dynamic Light Assist-systemet, effektivare invändiga ljussignaler och förbättringar på infotainment-skärmen. Uppdateringarna kommer installeras automatiskt genom bilarnas inbyggda internet och ägarna kan välja när de önskar installera dem. Det förutsätter dock att ägarna har ett registrerat konto hos Volkswagen.

– Vi har en lång önskelista på idéer baserat på den feedback vi fått från kunderna och dessutom har vi några coola idéer som kommer inifrån företaget. I framtiden kommer det komma några funktioner som kommer kosta pengar och som folk gladeligen kommer spendera pengar på, säger Silke Bagschik, försäljningschef för e-mobilitet på Volkswagen.

Hon berättar vidare att företaget inte satt något datum för när de första betaltjänsterna ska rullas ut eller vad de kommer gälla specifikt, men tillade att det kan inkludera saker som extra räckvidd och laddtider, skräddarsydda skärmar och nya ljussignaturer.

Framöver är tanken att Volkswagen ska rulla ut nya ”trådlösa uppdateringar” (OTA, over-the-air) till elbilarna en gång i kvartalet.