Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Passat facelift officiell – fakta, bilder och film

Volkswagen Passat generation B8 är nu så långt kommen här i livet att det är dags för en uppryckning. Bland nyheterna märks framför allt ny teknik, men även lite utseendemässiga förändringar.

Europas bästsäljare i D-segmentet (mellanklassen), med 137 794 sålda exemplar i fjol varav 13 650 registrerade i Sverige, presenteras nu i ett uppdaterat utförande som först och främst innebär mer och förbättrad teknik. Men vi börjar med utseendet hos Volkswagen Passat.

Det handlar inte om några enorma förändringar som ögat genast fastnad för, i stället är det små subtila justeringar som har genomförts. Fronten har gjorts om i form av ett annat utförande av kromribborna i grillen varav den nedersta numera löper in under strålkastarna. Strålkastarna är till formen desamma som tidigare men har fått ny lysdiodssignatur och ett annat innanmäte. Som extrautrustning finns Volkswagens senaste LED matrix-teknik IQ.Light som redan har introducerats på nya Touareg. Systemet är mer avancerat än Dynamic Light Assist som Passat har haft som tillval sedan nuvarande generation började rulla på vägarna hösten 2014.

Det har hänt en hel del med Passat sedan introduktionen under 1970-talets första halva. Här ses Volkswagen Passat Sportscombi R-Line av årsmodell 2020 (om du av någon anledning inte har någon koll alls på bilar så är det den till vänster) och Volkswagen Passat Variant av årsmodell 1976.

Utsidan

Den största förändringen i fronten är stötfångaren och partiet nedanför. Stötfångaren är inte lika rakt utförd som tidigare utan har ”dragits ned” i mitten för att ge grillen en mer framträdande roll. Denna nya stötfångardesign har lett till ett nytt utförande av luftintaget undertill, inklusive ny layout för dimljusen. Det ska dock tilläggas att det under en längre tid har ryktats om att Passat skulle anamma Arteons frontdesign. Det vet vi nu att så blev det inte.

På GTE-modellen, det vill säga laddhybriden, har fronten blivit betydligt kaxigare i utförandet med mer svartlackerad plast än tidigare samtidigt som DRL-ljusen (de C-formade varav det vänstra är ett bakvänt C) har fått en annan stil med en bas lika lång som överliggaren.

Även Passat Alltrack tar del av uppdateringarna inför modellår 2020.

Baktill är förändringarna ännu mindre. Den tydligaste är att emblemet som berättar vilken modell det handlar om har flyttat från höger nederdel på bakluckan till att pryda större delen av luckan mellan vecket och VW-märket. Volkswagen har valt att spärra texten, något som verkar bli allt mer populärt hos biltillverkarna. Bakljusen har samma grundform som tidigare men insatserna med lysdioder har antagit ny form vilket ger ett tydligt kännetecken i mörker när man ska avgöra om det är ”gamla” eller ”nya” Passat som rullar framför en. Stötfångaren har fått ett nytt veck som inte ”fortsätter runt hörnen” utan det tar vägen upp mot bakljusen där det integreras i motsvarande veck.

Ändrören, som finns i flera olika utföranden beroende på modellversion, har även de setts över och bjuder på lite annorlunda former gentemot tidigare.

Kanske största synliga nyheten på insidan är att den analoga klockan är borta.

Insidan

Interiört är det sig, till stora delar, likt. Men ratten är ny och den är dessutom kapacitiv, det vill säga den är beröringskänslig precis som infotainmentskärmens yta. Med denna teknik förenklas interaktionen mellan bil och människa och används bland annat till Travel Assist-systemet som vi berättar mer om lite längre ned i artikeln.

En påtaglig nyhet är att den analoga klockan mitt på instrumentpanelen är borta. I stället pryder namnet Passat, bakbelyst förstås, den ytan tillsammans med knappen för varningsblinkers. Strax undertill fanns tidigare varningsblinkersknappen tillsammans med ett par andra knappar för parkeringssensorer och parkeringsassistans, samt status för krockkudden på passagerarsidan. Denna knapprad är även den borta.

Finkalibrering av det uppdaterade DCC-systemet.

Nytt infotainmentsystem

Uppdaterade Passat har fått senaste generationen digital cockpit, det vill säga den skärm som huserar i mätarhuset och som numera kan justeras och förändras med hjälp av en knapp på ratten. Passat är även första Volkswagen-modell att få ta del av MIB3, det vill säga det nya modulära Matrix-infotainmentsystemet som innehåller en mängd med uppkopplingsmöjligheter och tjänster, samt SIM-kortsintegration, i jämförelse med MIB2. MIB3-systemet finns i tre utföranden; Composition Media med 6,5-tumsskärm och utan navigation, Discover Media med 8,0-tumsskärm och enklare navigationssystem samt Discover Pro med 9,2-tumsskärm med fullsmetat navigationssystem.

Fler och mer utvecklade säkerhets- och förarassisterande i Passat facelift som är semiautonom.

Nya system

Med uppdaterade Passat samlar Volkswagen alla säkerhets- och förarassisterande system under namnet IQ.Drive. Antalet system är många och några av nyheterna är Travel Assist, en semiautonom teknik (delvis självkörande) som mer eller mindre fungerar från 0 till 210 km/h, adaptiv farthållare med förutseende farthållare (ACC med predictive cruise control) som kan avläsa hastighetsskyltar och reglera hastigheten enligt dessa, läsa av kurvor, cirkulationsplatser och så vidare, och på så vis hjälpa föraren genom dessa genom att sänka till lämplig fart.

https://youtu.be/zF1zEnKod94

DCC med finlir

Passat kan precis som tidigare utrustas med adaptivt chassi (standard på vissa modellversioner), men med den skillnaden att stötdämparna har förbättrats och själva inställningsmöjligheterna tagits till nya nivåer. Precis som tidigare finns inställningslägena Comfort, Normal och Sport, men i stället för att bara kunna välja något av dessa tre lägen med knappar kan användaren med ett ”dragbart reglage” (se bild längre upp) på skärmen finjustera inställningen även mellan nämnda steg. På så vis ska man kunna ställa in en mer personlig prägel på bilens stötdämpning.

Med nytt, större batteri kommer man längre på el i uppdaterade Passat GTE.

Vassare laddhybrid

Många Passat-spekulanter vill säkert höra några nyheter kring laddhybriden GTE, om den har förbättrats eller inte. Och visst har den blivit vassare.Drivlinan består fortfarande av en 1,4-liters TSI-motor och en elmotor. Förstnämnda levererar 156 precis som tidigare hästkrafter och elmotorn pumpar fortfarande ur sig 115 hästkrafter. Tillsammans levererar de maximalt 218 hästkrafter, även det precis som tidigare. Vad som inte är som tidigare är batteriet. Dess kapacitet har ökat med 31 procent från 9,9 till 13,0 kWh. Det ger positiva följdeffekter, inte minst räckvidden vid körning på enbart el. Passat GTE har till dags datum haft en NEDC-redovisad räckvidd på el på upp till 5 mil. Numera redovisas upp till ungefär 5,5 mils räckvidd, och då är det beräknat enligt den tuffare WLTP-körcykeln. Det betyder ungefär 7 mils räckvidd enligt gamla NEDC-körcykeln. Två mil längre än tidigare alltså – på papperet.

https://youtu.be/cjZl4pPZs3c

Övriga motorer

Tre olika bensinmotorer och fyra olika dieselmotorer presenteras med Passat facelift, samtliga certifierade enligt Euro 6d-TEMP (GTE är certifierad enligt Euro 6d, det vill säga snäppet bättre då utsläppstoleransen vid RDE-körning (verklig körning) är hårdare än vid Euro 6d-TEMP). Alla motorer, oavsett om de är bensin- eller dieseldrivna, är utrustade med partikelfilter.Bensinmotorerna är 1,5 TSI med 150 hästkrafter, 2,0 TSI med 190 hästkrafter och 2,0 TSI med 272 hästkrafter. Dieselmotorerna är 1,6 TDI med 120 hästkrafter, 2,0 TDI Evo med 150 hästkrafter, 2,0 TDI med 190 hästkrafter samt 2,0 TDI med 240 hästkrafter.

https://youtu.be/j46NiEUt7jQ

Säljstart och marknadslansering

Några priser är ännu inte meddelade, däremot säljstarten som är planerad till maj månad i år. Det dröjer dock till efter sommaren innan uppdaterade Passat hittar till VW-handlarnas hallar och ut på våra vägar.

https://youtu.be/u05X6LswmwU