Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Passat GTE facelift har fått svenskt pris

Volkswagen satte prislapp på uppdaterade Passat redan för en månad sedan, men laddhybriden GTE släpade efter en aning. Nu finns det prisuppgifter även på den. Från 458 500 kostar kombimodellen.

I början av vecka 27, det vill säga den vecka där vi befinner oss i skrivande stund, öppnade Volkswagen Sverige möjligheten att förboka uppdaterade GTE-modellen – landets populäraste laddhybrid (sett över hela 2018). Övriga uppdaterade Passat-modeller tillgängliggjordes redan i juni och finns att konfigurera på Volkswagen Sveriges webbplats. Passat GTE går ännu inte att bygga ihop online, däremot går den att förboka på nätet redan nu.

– Vi smygstartar nu försäljningen genom att erbjuda förbokning för de som vill vara först ut, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

Om man väljer att förhandsboka uppdaterade Passat GTE, som finns i både sedan- och kombiutförande, sker leveransen av bilen sannolikt efter årsskiftet, det vill säga i inledning av 2020.

Den mer ordinarie så kallade förförsäljningen inleds i augusti, månaden innan det är premiär i Volkswagen-handlarnas bilhallar runt om i landet.

LÄS MER: Vi kör Volkswagen Passat facelift

Volkswagen Passat GTE, det vill säga sedanmodellen, kostar från 448 500 kronor och Passat Sportscombi GTE, den klart populäraste karossvarianten, börjar på 458 500 kronor. Priserna, som är något högre än tidigare, benämns som preliminära.

För pengarna får man inte bara en mer diger standardutrustning med bland annat nya Travel Assist-systemet – som innehåller flertalet förarassisterande funktioner – beröringskänslig ratt och fler uppkopplingsmöjligheter än tidigare, utan också ett större batteri (13 i stället för 9,9 kWh) som tillåter längre reser på enbart el. Gamla GTE-modellen hade en elektrisk räckvidd på fem mil enligt numera inaktuella NEDC-körcykeln. Nya GTE har enligt samma körcykel cirka sju mils räckvidd, eller enligt den nya, mer verklighetsförankrade WLTP-körcykeln 5,6 mil för sedanmodellen och 5,5 mil för kombin.

LÄS MER: Allt om uppdaterade Volkswagen Passat

Drivlinan är densamma som tidigare med totalt 218 hästkrafter, men tack vare optimering och framför allt ett större batteri är räckvidden på el runt 40 procent längre än tidigare.

I och med att koldioxidutsläppen enligt WLTP preliminärt är mellan 29 och 36 gram per kilometer för sedanen och mellan 32 och 40 gram per kilometer för kombin räknas Passat GTE som en så kallad klimatbonusbil och berättigar därmed köparen en statlig slant tillbaka som baseras på inköpspriset. Exempelvis ger en bil som släpper ut 40 gram per kilometer och som kostar 458 500 kronor i inköp 26 680 kronor i klimatbonus.

I Teknikens Värld nummer 15/2019, som du hittar ute i butikernas tidningshyllor nu och ett par veckor framöver, kan du läsa vår provkörning av uppdaterade Passat GTE.