Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen presenterar powerbank för elbilar

Mobila laddstationer för elfordon är under utveckling av Volkswagen. Första stationen står klar för användning senare i år.

Du har säker använt en så kallad powerbank för att ladda din mobiltelefon. Snart ska Volkswagen lansera samma princip men för elbilar. Den mobila laddstationen ska ha en kapacitet på 360 kWh som ska räcka till 15 bilar. Fyra fordon (även tvåhjulingar) kan laddas samtidigt med upp till 100 kW. En genomsnittlig laddning ska ta 17 minuter, menar Volkswagen.

När mindre än 20 procent av kapaciteten nåtts byter man ut hela stationen (se illustrationen nedan) men det är också möjligt att koppla in det på ett befintligt elnät för laddning.

Foto: Volkswagen AG

Det som syns på bilderna må se ut som tidiga skisser men redan under första halvåret 2019 ska en station placeras i hemstaden Wolfsburg och på fler orter under det följande året.

– Den mobila laddstationen är ett stort steg framåt för ett effektivt nätverk med laddplatser. De kan placeras där det behövs med eller utan tillgång till ett elnät. (…) Det blir nu möjligt att sätta upp ett stort antal laddstationer temporärt – precis när och var de behövs, säger Thomas Schmall, chef för Volkswagen Group Components.