Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En nyligen släppt skiss på en framtida Scout.En nyligen släppt skiss på en framtida Scout.En nyligen släppt skiss på en framtida Scout.
En nyligen släppt skiss på en framtida Scout. Foto: Volkswagen AG

Volkswagen ska återuppliva Scout – som elpickup

Efter att ha vilat i över 40 år och nästan blivit bortglömd är det dags för ännu en återuppståndelse: Scout kommer tillbaka. Det är Volkswagen som ligger bakom nyheten och de planerar att sätta nya Scout-modeller i produktion 2026, så klart elektrifierade.

Amerikanska International Harvester tillverkade den tidigare storsäljande pickupen Scout mellan 1961 och 1980. Det var en av de första pickuperna och slogs i USA mot bland annat Ford Bronco, som också nyligen återuppstått efter en längre tids dvala. International Harvester löstes upp 1985 och i stället skapades Navistar International Corp. Volkswagen förvärvade Navistar för två år sedan genom sin lastbilsdivision Traton och nu meddelar den tyska tillverkaren att Scout kommer tillbaka. För att än en gång utmana Ford Bronco? Kanske det.

Volkswagen planerar att starta ett nytt, separat och ”oberoende” bolag som ska bli varumärke för den nya bilmodellen. Naturligtvis blir den elektrifierad. Tillverkaren tror att bolaget kan ha en tioprocentig marknadsandel i USA framöver och menar att det här är en viktig pusselbit, eftersom pickuper står för ungefär 15 procent av den amerikanska fordonsmarknaden.

Foto: Volkswagen AG

– Efter Volkswagens framgångsrika vändning i USA tar vi nu tillfället i akt att ytterligare stärka vår position på en av de mest betydande tillväxtmarknaderna för elbilar. Elektrifiering ger en historisk möjlighet att komma in i det mycket attraktiva segmentet för pickuper och R-suvar, vilket understryker vår ambition att bli en relevant aktör på den amerikanska marknaden, säger Herbert Diess, vd för Volkswagen Group, i ett uttalande.

Nyligen avslöjades skisser på en framtida Scout och tillverkaren lovar att visa prototyper nästa år och att starta produktionen 2026. Enligt Wall Street Journal siktar Volkswagen på att sälja upp till 250 000 Scout-modeller varje år på den amerikanska marknaden.