Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen / LinkedIn

Volkswagen smygvisar mer av super-elbilen

Av Volkswagen beskrivs den nästan som det, en super-elbil med specifikationer som ska få oss att tappa hakorna. Men det är fem år kvar innan produktion. Nu får vi se ännu en illustration som ”visar” vad vi har att vänta oss. 

Volkswagen-cheferna har blivit sociala på nätet. Är det Elon Musks framgångar inom synlighet som har påverkat koncernchef Herbert Diess, VW:s personbilsboss Ralf Brandstätter och styrelsemedlem Jürgen Stackmann så pass att de numera är aktiva på Twitter och LinkedIn? Sannolikt är det så, i en förhoppning om att ses som mer folkliga.

Denna gång är det högsta höjdaren Herbert Diess som har uttalat sig på LinkedIn. Egentligen säger han inte så mycket, utan menar att framtiden i form av elektrifiering, digitalisering och ”autonomisering” skapar nya möjligheter vad gäller design och olika inriktningar. Samtidigt visar han upp en illustration (den ovan) som sägs föreställa den elbil som kommer år 2026 som just nu går under namnet Project Trinity. För bara någon vecka sedan fick vi se den från sidan, liknandes mer en Opel Ampera än någon Volkswagen av i dag, då det även meddelades att laddningen av batterierna ska gå lika snabbt som man tankar en bil med bensin eller diesel.

Foto: Volkswagen / LinkedIn

På bilden vi bjuds på nu, och som vi har passat att ”ljusa upp”, som du ser här ovan, får vi ta del av en bil med tydligt futuristiska former. Bilen på bilden visar med största sannolikhet inte vad Volkswagen exakt ser framför sig år 2026, utan är till för att ge oss en fingervisning i rätt riktning, men andra ord en stor elbil med hjul i varje hörn som ger rejäla innerutrymmen. Just de interiöra utrymmena är något Volkswagen gärna lyfter fram hos framtida elbilar, även om det redan inleddes med elbilen ID.3 – ”stor som en Golf, rymlig som en Passat”.

Project Trinity sägs revolutionera det mesta, inte minst ovan nämnda laddprocess, men också tillverkningsprocessen. Bilen ska vara oerhört lätt och snabb att tillverka, så pass att Ralf Brandstätter tidigare i år menade att Wolfsburg kommer att förändras i grunden.
Bilen ska dessutom vara självkörande enligt nivå 4, det vill säga rätt och pedaler ska finnas för föraren, men bilen ska kunna ta hand om i princip alla situationer på egen hand.

Foto: Volkswagen / LinkedIn

Herbert Diess lade ut ytterligare några bilder på LinkedIn, två av dem är lite extra intressanta och du ser dem här. Den ovan visar en interiör, men eftersom det saknas ratt och pedaler kan det inte röra sig om ”super-elbilen” Project Trinity. Han nämner i sitt inlägg Audis projekt Artemis lite kort, och vi tror därför att bilden visar just interiören hos Artemis, en elbil som ska vara helt självkörande (nivå 5). Dessutom påminner det vi ser på bilden om den självkörande konceptbil som Audi visade under 2017 – Aicon.

Foto: Volkswagen / LinkedIn

Andra bilden som vi visar här är en framtidslastbil från MAN, som ingår i VW-koncernen. Den är förstås elektrisk, och som du kanske ser saknar den förarhytt. Lastbilen är således förarlös, det vill säga självkörande. En konkurrent till Tesla Semi och Volta Zero, men kanske framför allt till en annan svensk lastbil, nämligen hyttlösa Einride T-Pod.