Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen startar bildelningstjänst

En delningstjänst för eldrivna fordon startas av Volkswagen nästa år. Först i Tyskland och kan omfatta andra fordon än bara elbilar.

Att Volkswagen-koncernen har fokus, eller vill flytta vårt fokus, mot elektrifiering är inget nytt. Snabbt efter dieselgateskandalen lanserades kampanjen ”Together – Strategy 2025” i ett led att få koncernen att bli ledande inom hållbar mobilitet. 30 nya elektrifierade modeller planerades till 2025.

Men hållbar mobilitet omfattar mer än bara eldrivna bilar och nu presenterar Volkswagen sin kommande bildelningstjänst We. Den kommer att ta sitt avstamp i större tyska städerna under 2019 för att sedan expandera till storstäder i Europa, Nordamerika och Asien under 2020.

I.D. Cityskater är ännu bara på prototypstadiet.I.D. Cityskater är ännu bara på prototypstadiet.I.D. Cityskater är ännu bara på prototypstadiet.
I.D. Cityskater är ännu bara på prototypstadiet. Foto: Verwendung f¿r Pressezwecke honorarfrei

Flottan kommer helt att bestå av eldrivna fordon och på bilden överst ses modellen I.D. Concept som väntas bli den första i en serie helt eldrivan modeller från tillverkaren. Men delningstjänsten planeras även omfatta andra elfordon som nyligen presenterade I.D Skater och I.D Streetmate.

Det kan låta djärvt men är inte helt nytt. Redan i dag finns det delningstjänster med elmopeder i flera tyska städer via Emmy och Coup.

Att dela bil med andra är något som inte gick hem i en ny undersökning gjord av YouGov på uppdrag av försäljningssajten Blocket. Bara en procent av de över tusen tillfrågade använde sig av bilpooler eller bildelning medan 70 procent ansåg att det var viktigt att äga sin bil. Alla de tillfrågade var dock just bilägare.