Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Tiguan facelift officiell – får R-version med 320 hästar

Motorer och drivlinor ligger i fokus när Tiguan uppdateras. Mellansuven kommer nu för första gången som både laddhybrid och prestandaversion.

Under fjolåret var Tiguan Volkswagens mest sålda bil och en ny Tiguan rullade av produktionsbandet var 35:e sekund. I våras klev den totala produktionen över sex miljoner bilar. På den svenska marknaden sålde Golf något bättre, men det kan det bli ändring på nu när Tiguan för första gången kommer som laddhybrid.

Foto: Volkswagen AG

Namnet är inte det förväntade Tiguan GTE, utan Tiguan eHybrid. Laddhybriden har 245 hästkrafter, en batterikapacitet på ”mer än 13 kWh” och en elektrisk räckvidd i WLTP-körcykeln på ”runt 50 km”. Om batterikapaciten stannar på 13 kWh är siffran densamma som för Passat GTE, men 245 hästkrafter är fler än de 218 som Passat har. Om Tiguan blir fram- eller fyrhjulsdriven i sitt laddhybridutförande är inget som Volkswagen kommunicerar.

Foto: Volkswagen AG

För första gången någonsin kommer Tiguan som en ren R-version. Precis som med laddhybriden är informationen sparsam, men från den amerikanska pressreleasen framgår en effektsiffra på 320 hästkrafter. Prestandan vet vi ingenting om. Förutom starkare motor har R-versionen bland annat unika säten, 21-tums fälgar och erbjuds med avgassystem från Akrapovič.

Foto: Volkswagen AG

Samtliga versioner av nya Volkswagen Tiguan får en aggressivare front och en bakdel med smärre förändringar. Invändigt får inte Tiguan den helt nya interiören som Volkswagen Golf har, men bland annat ratten är hämtad från nämnda modell. Infotainmentsystemet är av senaste generation och nya reglage höjer nyhetskänslan. Nya Tiguan kommer till Sverige i november.