Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Tiguan GTE Active – robust laddhybrid

Volkswagen visar upp terrängdugliga Tiguan GTE Active Concept. En ruff version med eldrift på samtliga fyra hjul, samt fram- eller bakhjulsdrift.

Likt många andra bilar riktar sig även denna till personer med ”aktiv livsstil”. Konceptbilen går under namnet Tiguan GTE Active och kan beskrivas som en allroad-version av vanliga Tiguan, som även är en laddhybrid.

Drivkraft levereras av en 1,4-liters turboladdad bensinmotor med 150 hästkrafter och 249 newtonmeter. Förbränningsmotorn assisteras av två elmotorer varav den främre levererar 55 hästkrafter och den bakre 116, total systemeffekt anges till 224 hästkrafter.

Kraften levereras till samtliga fyra hjul via en sexväxlad dubbelkopplingslåda och 0-100 km/h ska avklaras på 6,4 sekunder medan toppfarten är 193 km/h. Med endast eldrift är toppfarten 113 km/h och 12,4 kWh-batteriet ska räcka till 32 kilometer körning. Med hybriddrift ska räckvidden vara 933 km. Någon snittförbrukning uppges inte.

Laddning av batteriet görs via en laddkabel eller med hjälp av förbränningsmotorn under körning.

Tiguan GTE Active är dock inte endast fyrhjulsdriven, via olika körlägen kan föraren välja att driva endast bakhjulen med hjälp av en av elmotorerna, eller driva framhjulen med antingen förbränningsmotorn eller elmotorn. Förbränningsmotorn driver alltså aldrig bakhjulen och fyrhjulsdriften kan liknas vid den vi är bekanta med hos Lexus.

Utseendemässigt är konceptbilen relativt lik vanliga Tiguan bortsett från de extra plastdetaljerna längs nedre delarna av karossen, högre markfrigång, terrängdäcken och de takmonterade extraljusen.

I kupén är det mesta välbekant sedan tidigare, men en nyhet är det nya infotainmentsystemet som kallas ”MIB”. En 9,2-tums pekskärm som även har stöd för att kunna styras med handrörelser i luften. Systemet ska även fungera med bland annat Android Auto, Apple CarPlay och MirrorLink.

Konceptbilen är en förhandstitt på kommande Tiguan för USA-marknaden som skiljer sig en aning från den europeiska genom att den har aningen längre hjulbas och rymmer sju sittplatser. I nuläget är det oklart om denna kan bli aktuell för Europa.