Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen Touareg R laddhybrid
Volkswagen Touareg R laddhybrid
Volkswagen Touareg R laddhybrid
Volkswagen Touareg R laddhybrid Foto: Volkswagen

Volkswagen Touareg blir laddhybrid

Volkswagens nya laddbara suv delar teknik med lyxsuven Bentley Bentayga Hybrid. 

På bilsalongen i Genève kommer Volkswagen nästa vecka att visa upp den nya toppversionen Touareg R. Den 340 hästkrafter starka V6-bensinmotorn får hjälp av elmotor på 136 hästkrafter. Tillsammans ger de två motorerna 462 hästkrafter och hela 700 Nm i vridmoment.

Batteriet har en kapacitet på 14,1 kWh. Volkswagens anger inte räckvidden men troligen kommer Touareg R att klara runt fyra mil på el innan den måste ha hjälp av bensinmotorn. Den klarar även av att köras farter upp till 140 km/h på el. Toppfarten är begränsad till 250 km/h.

Volkswagen Touareg R laddhybrid Foto: Volkswagen

Kulören är samma ”Lapiz blå” som kännetecknar Volkswagens övriga R-modeller.

Som top-of-the-line modell är utrustningen fullmatad. De stora bildskärmarna i ”Innovision Cockit” är standard, liksom svart läderklädsel med grå dekorsömmar. Ägaren kan också glädja sig åt en uppsjö av R-logotyper i kupén så att han inte glömmer hur mycket han har betalt för sin bil.

För första gången kommer körassistansen att vara i funktion upp till 250 km/h.

Touareg R är även allsidig nog för att klara av krävande transportjobb. Bilen är fyrhjulsdriven och godkänd för släp upp till 3 500 kilo.

Volkswagen Touareg R laddhybrid Foto: Volkswagen

Priset kommer att offentliggöras när vi närmar oss försäljningsstarten på senhösten 2020.

Touareg Plug-In kommer att hjälpa Volkswagen att få ner förbrukningen och det genomsnittliga koldioxidutsläppet i Europa. Gränsen är satt till 95 gram, och de tillverkare som inte klarar målet kommer att få dryga böter av EU. Volkswagen som satsar stort på elbilar lär dock inte ligga i farozonen för böter. Kanske kommer de till och med att kunna sälja utsläppsrätter till mindre duktiga tillverkare.

För alla de som hade velat se en överkomlig, elektrifierad Touareg hellre än en Bentley-utmanare kan vi berätta att den bilen redan finns. I Kina tillverkas och säljs en fyrcylindriga hybrid-Touareg. Men inte på export.