Volkswagen Touareg R blir laddhybrid

Volkswagens stora suv i Europa – Touareg – ska göra comeback i R-utförande och för första gången kommer vi att få se en R-modell från Volkswagens med laddbar hybriddrivlina.

Nya Volkswagen Touareg, tredje generationen som lanserades i fjol, fick tidigare i år en dieseldriven V8 på 421 hästkrafter under huven. Modellversionen har därmed 70 hästkrafter mer än prestandadieseln Touareg R50 som många suktade efter för 10-12 år sedan.

Någon R-variant av Touareg har världen inte skådat sedan 2009. Förra Touareg-generationen fick aldrig bokstaven som hos Volkswagen står för extra prestanda. Men den 18:e bokstaven i det moderna latinska alfabetet kommer att pryda dagens Touareg. Det har Volkswagens marknads- och försäljningschef Jürgen Stackmann bekräftat för Autocar. Han passade då även på att avslöja att Touareg R blir första R-bilen med laddhybriddrivlina.

Volkswagen Touareg R kommer sannolikt inte förrän mot slutet av 2020 eller kanske, än mer troligt, under 2021.

Vi kan misstänka att Volkswagen tänker elektrifiera dagens V6 TSI-motor på 3,0 liter vilket pumpar upp den från 340 till sannolikt en bit över 400 hästkrafter.

Touareg kommer inte att bli ensam laddhybrid i Volkswagens R-serie. Fler modeller med laddbar hybriddrivlina kommer och är nödvändiga för att Volkswagens ska kunna hålla sig inom ramarna för vad som är tillåtet i form av utsläpp (max 95 gram koldioxid per kilometer från och med 1 januari 2021, dock med infasning redan under 2020).

Touareg finns redan som laddhybrid, modellversionen säljs dock bara i Kina men är på gång till Europa inom kort. Den har en bensindriven tvålitersfyra som tillsammans med en elmotor levererar totalt 367 hästkrafter.

På bilderna ses Volkswagen Touareg R-Line som inte är en riktig R-modell.