Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Volkswagen Trinity blir koldioxidneutral

Nu har Volkswagen fattat beslut om en ny elbilsfabrik i Wolfsburg. I den nya fabriken ska elbilen Trinity byggas. Den nya generationens elbil ska bli helt koldioxidneutral och får en räckvidd på minst 70 mil.

Nästa år påbörjas bygget av en ny elbilsfabrik i Wolfsburg. Det beslutet klubbades av Volkswagen-koncernens styrelse den 4 mars. Fabriken tillhör det så kallade Trinity-projektet som ska resultera i en för Volkswagen ny generation elbilar.

Beslutet innebär att cirka två miljarder euro investeras i en fabrik som ska stå färdig och redo att börja bygga bilar år 2026.

Den första Trinity-modellen som kommer att rulla ut ur fabriken ska enligt uppgift bli helt koldioxidneutral, men också byggas betydligt snabbare och mer kostnadseffektivt än vanligt. Volkswagen uppges ha använt Teslas produktionsanläggningar som mall för Trinity-fabriken, som i sin tur ska bli mall för den befintliga huvudfabriken. Den stora skillnaden är att varje bil ska byggas mycket snabbare. Målet för produktionstiden per bil är tio timmar, vilket är den nivå Tesla ligger på i dag med Model 3 och kan jämföras med Volkswagens ID-bilar som kräver ungefär 30 timmar innan färdigställande.

Detaljerna om den nya bilen är än så länge knapphändiga, men Volkswagen utlovar en räckvidd på minst 70 mil. Trinity ska byggas på en ny plattformsteknik kallad SSP och vara tekniskt redo för autonom körning i nivå 4.