Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Volkswagen utmanar Google om programvara

Trots att Volkswagen led av stora mjukvaruproblem till sina nya modeller Golf och ID.3 under hela 2020 vill VW-ledningen fortsätta utveckla sin egen teknik.

Under ledning av Audi-chefen Markus Duesmann ska VW-gruppen utmana Google-företaget Alphabet och deras programvara för elbilar och självkörande bilar

Volvo Cars har implementerat programvara från Googles företag Alphabet i sin nya XC40 och systerföretaget Polestars nya elbil Polestar 2. Sommaren 2020 ingick också Volvo Cars ett strategiskt samarbete med Alphabet om programvara för självkörande bilar, kallad Waymo Driver.

Waymo arbetar också med bilföretag som Fiat/Chrysler, Jaguar/Land Rover och Renault/Nissan/Mitsubishi-alliansen. Nyligen annonserade också Google och Ford ett omfattande samarbete som ska synas i Fords nya bilar från och med 2023.

Men Volkswagen kör inte efter sina konkurrenter in i Google-familjen. Under ett industrievent förklarade VW-gruppens utvecklingschef Markus Duesmann, som också leder Audi, att VW tänker ”anta utmaningen” från Google.

Gör som Daimler

Duesmann stänger inte dörren helt för samarbeten med andra teknikföretag men menar att VW kommer att ”göra merparten” av mjukvaran på egen hand.

Daimler är ett annat exempel på ett stort bilföretag som utvecklar ett eget operativsystem för bilar.

Enligt Duesmann är VW-gruppens så stor att det är logiskt att företaget kan samarbeta inom gruppen för att skapa egna standards. Istället för att bli en kund hos Google ansåg Duesmann att VW-gruppen kan skapa standards som andra kan använda. 

Under 2020 lanserade VW-gruppen först mellanklassmodellen Golf och senare elbilen ID.3. Båda hade omfattande mjukvaruproblem som skakade om ledningsgruppen rejält. Bland annat tvingades vd:n Herbert Diess sluta som chef för varumärket Volkswagen och koncentrera sig på att leda koncernen. Ralf Brandstätter tillträdde som VW för märket Volkswagen i somras och tycks ha fått ordning på flera av problemen.

5 000 anställda

När elbilen ID.4 lanserades nyligen fungerade flera av de saker som plågade ID.3-bilarna under sommaren.

För att kunna utmana Google och andra biltillverkare som ny gör allt för att utveckla ny programvara för framför allt självkörande bilar har VW skapat Car Software Org som fått uppgiften att skapa operativsystemet VW.OS för morgondagens bilar. Enheten har i dag cirka 5 000 anställda.