Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen ska utveckla ett komplett drivsystem för elbilar, där värmeledningssystemet är en del.Volkswagen ska utveckla ett komplett drivsystem för elbilar, där värmeledningssystemet är en del.Volkswagen ska utveckla ett komplett drivsystem för elbilar, där värmeledningssystemet är en del.
Volkswagen ska utveckla ett komplett drivsystem för elbilar, där värmeledningssystemet är en del. Foto: Stefan Warter / Volkswagen AG

Volkswagen utvecklar helt eget drivsystem för elbilar

Volkswagen meddelar att de nu ska börja utveckla samtliga komponenter till sina drivsystem för elbilar helt själva. Deras system ska innebära upp till 20 procent mer effektivitet jämfört med tidigare.

På Tech Day 2023 ska Volkswagen visa upp sina framtida innovationer, där ett stort fokus blir kring drivsystem för elbilar – något som tillverkaren nu utvecklar helt och håller internt. Det man nu ska börja utveckla som man inte gjort tidigare är pulsväxelriktare och värmeledningssystem.

Pulsväxelriktaren är hjärnan i den elektriska drivlinan och är den som har hand om effektiviteten och prestandan. En sådan har nu koncernens utvecklare designat om från grunden, både hårdvara och mjukvara. De använder en så kallad modulär princip, vilket innebär stor flexibilitet och att komponenten kan användas till allt från serieproduktionsbilar till sportbilar med effekt på över 500 kW. Tekniken kan redan användas med nästa MEB-generation.

Pulsväxelriktare är en del av drivsystemet hos elbilar. Här är Volkswagens hemgjorda.Pulsväxelriktare är en del av drivsystemet hos elbilar. Här är Volkswagens hemgjorda.Pulsväxelriktare är en del av drivsystemet hos elbilar. Här är Volkswagens hemgjorda.
Pulsväxelriktare är en del av drivsystemet hos elbilar. Här är Volkswagens hemgjorda. Foto: Stefan Warter / Volkswagen AG

Den andra komponenten, eller systemet, värmeledningssystemet arbetar Volkswagen på en motsatt lösning jämfört med pulsväxelriktaren. Systemet är i dag modulärt, men i framtiden ska det bli en kompakt, integrerad termomodul. Det beror på att den kommer bli lättare, mer robust och mer effektiv än den nuvarande. Mer exakt ska effektiviteten vara upp till 20 procent bättre än tidigare, något som de menar ska gynna både företaget och kunderna – eftersom det också minskar kostnader längden.

– Vårt mål är att uppnå tekniskt ledarskap, även inom elektrisk mobilitet. Det är därför vi även förlitar oss på vår interna kompetens och efter battericeller och elmotorer tar vi över utvecklingen av pulsväxelriktare och värmeledningssystem. I framtiden kommer detta att göra Volkswagen Group till en av de enda biltillverkarna i världen som kan erbjuda ett holistiskt optimerat komplett system, säger Thomas Schmall, medlem i Volkswagen Groups styrelse med ansvar för teknik.