Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Volkswagen visar lösning för automatisk laddning

Att behöva stöka med sladdar för att ladda är inte den roligaste delen av elbilslivet. Nu visar Volkswagen sin lösning för bekvämare laddning, där en robot sköter allt.

I framtiden ska elbilen kunna laddas automatiskt, nästan helt utan åtgärd från oss förare. I alla fall om framtiden blir så som Volkswagen Group Components tänker sig. De visar nu sitt koncept för en laddningsrobot som ska ha till uppgift att ladda elbilar automatiskt på parkeringsplatser.

När en elbil står parkerad ska laddningsroboten aktiveras via en app av bilens förare eller, ännu hellre, helt automatiskt via car-to-x-kommunikation där bilen automatiskt säger till roboten att den behöver laddas. Roboten hakar då på sig ett litet batterisläp, rullar fram till bilen och börjar ladda. Batterisläpet kan stå kvar och ladda bilen medan roboten rullar iväg och hämtar nästa batterisläp till nästa bil.

1 AV 4
Foto: Volkswagen AG
2 AV 4
Foto: Volkswagen
3 AV 4
Foto: Volkswagen AG
4 AV 4
Foto: Volkswagen AG

Det här är inte första gången vi ser ett koncept för automatiserad laddning av elbilar. Vi kommer särskilt ihåg Teslas läskiga, ormliknande robotarm som det inte blev något av. Volkswagen tror att deras laddningsrobot kan fylla en funktion på parkeringsplatser där det inte är möjligt att bygga upp fasta laddstationer vid varje plats, till exempel i trånga parkeringsgarage. Eftersom den är liten och smidig ska laddningsroboten kunna snirkla sig fram mellan bilarna.

När laddningsroboten kan vara redo för verkligheten sägs inte, men Volkswagen Group Component säger sig vara redo att lansera en annan typ av mobil snabbladdar (laddeffekten är okänd) redan i början av 2021. Den mobila snabbladdaren är ett stort batteri som står på ett släp. Det här är en del av en stor satsning på laddinfrastruktur från Volkswagen. År 2025 planerar Volkswagen att ha etablerat 4 000 laddpunkter vid sina olika fabriker och anläggningar i Tyskland.

https://www.youtube.com/watch?v=Fk_j1m7ck0c&feature=emb_logohttps://www.youtube.com/watch?v=yMC1H__xL3Y&feature=emb_logo