Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Volkswagens bildelningstjänst lanserad

Volkswagens bildelningstjänst WeShare är i gång. Berlin är först ut med 1 500 e-Golf. Prag och Hamburg står på tur. 

För ett år sedan tillkännagav Volkswagen att man skulle in i bildelningsbranschen – nu är man i land. 1 500 e-Golf är utplacerade Berlin och tjänsten, vid namn WeShare, täcker ett område på 150 kvadratkilometer. Ytan kommer att expandera när 500 e-Up och ID.3 sluter upp i flottan nästa år. WeShare kommer bara att omfatta elbilar.

Foto: Volkswagen

Tjänsten kostar vid introduktionen 19 cent per minut, men i september kommer tre tariffer införas med ett medelpris på 29 cent per minut. För att ta del av WeShare måste man ha en smartphone, ett kontokort, vara minst 21 år, ha haft körkort i minst ett år samt vara skriven i Tyskland.

WeShare använder befintliga laddstationer i staden, bland annat 70 nybyggda laddplatser för affärskedjorna Kaufland och Lidl.

LÄS MER: Volvo M – för dig som inte vill äga bil

Nästa år startar tjänsten i tjeckiska Prag där man föga förvånande ska samarbeta med koncernkollegan Skoda. I dagsläget har Skoda själva bara en enda helt eldriven bilmodell – Citigoe som nyligen blev officiell. Efter Prag står Hamburg på tur.

Foto: Volkswagen

WeShare blir en pusselbit i Volkswagen mobiltetsprogram Volkswagen We som bland annat omfattar leveranser av varor. Antalet personer som nyttjar bildelningstjänster har exploderat i Tyskland. 2010 var siffran 180 000, i början av 2019 var den 2,46 miljoner.

Vid presentationen för ett år sedan visade Volkswagen även upp nykonstruerade tvåhjulingar för programmet. De tas inte upp i dagsläget. Först i maj i år blev det klart att eldrivna sparkcyklar ska bli lagliga i Tyskland men får bara gå i 20 km/h och inte köras på trottoarer.