Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagens elbil kan bli ännu billigare – från 200 000 kronor

Det finns nu uppgifter som säger att Volkswagens instegsvariant på elbilssidan blir ännu billigare än de priser som tidigare har aviserats.

Volkswagen har som mål att gå från att bara vara världens största biltillverkare till att vara världens största elbilstillverkare. De ska helt enkelt vara folkets elbil, precis som de en gång i tiden var folkets bil (Typ 1).

För att nå det målet måste många pusselbitar hitta sin rätta plats. En viktigt sådan är priset på elbilarna. Långt ifrån alla har råd att köpa elektriska bilar med begränsad räckvidd för närmare 400 000 kronor eller mer.

LÄS OCKSÅ: Volkswagens plattform för elbilar

I och med att Volkswagen planerar elbilsproduktion i stor volym (tio miljoner MEB-elbilar), till en början i tre fabriker i Tyskland (Zwickau, Emden och Hannover), har de redan stuckit ut hakan och sagt att elbilen som lanseras 2020 – I.D. Neo – ska kosta under 25 000 euro, motsvarande cirka 250 000 kronor.

LÄS OCKSÅ: Volkswagen ska lansera 20 nya elbilar till 2025

Denna prisindikation, som de bjöd på tidigare i år, kan visa sig vara väl tilltagen i jämförelse med vad instegspriset sägs bli för en elbilsmodell som internt betecknas som "MEB Entry" (som kan vara en mindre modell än I.D. Neo). Enligt uppgifter från personer med insyn i Volkswagen, och som nyhetsbyrån Reuters har varit i kontakt med, kan instegspriset bli så lågt som under 20 000 euro, det vill säga cirka 200 000 kronor.

Av de elbilar som Volkswagen hittills har presenterat (i konceptutförande) har I.D. Neo fungerat som instegsmodell.